Sakarya ilinde 1.sınıf Toprakların Sanayi ve Konut alanı için İmara açıldığı Tarım Toprakları üzerindeki baskıların hat safhada olduğu dönemde Üreticinin bahçesine girdik.
Sakarya İli Toprakları ile zengin illerin başında geliyor
İşte Tarımla uğraş veren Çiftçilerin ürettikleri meyve ve sebzenin izini sürdük.
Sakarya'nın Budaklar ve İlyaslar Mahallelerinde üreticilerin Meyve ve Sebze Tarlalarında konuk olduk.
Sakarya Çiftçisinin Önderi Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi ŞENOĞLU Tarım uygulamalarını yerinde inceledi. Çiftçilerin başarılı çalışmalarına tebrik etti.
Günümüzde hormon kullanımı yaygın.Sebzelerde,meyvelerde,gübrelerde ve buna benzer birçok şey hormonlu üretiliyor.Sizin dikkat etmeniz gereken bu hormonlu üretilen şeylerden uzak durmaya çalışmanız.Sağlığınız için gıdalarınızda mevsimsel olan besinler, hormonsuz olanlarından seçmeye çalışın ve öğle tüketin.
Mevsimsel meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünleri alacaksanız yakın çevrede gübre, hormon kullanılmadan yetiştirilen yiyecekleri tercih edin. Bölgesel gıdaların organik olarak büyütülmeyenleri de vardır. Buna rağmen, böcek ilacı kullanmayan sertifikalı bazı yerel üreticiler de vardır. Gıdaları bu üreticilerden alabilirsiniz.
Organik Gıda..
Bitkiler için, böcek ilaçları veya sentetik gübreler kullanılmadan üretilen ve belgelenen gıdalar organiktir.Genetik değişiklik, ışınlama yapılmamış olması gerekir. Hayvanlar için organik, en az bir yıl sadece doğada bitkilerle beslenmiş, antibiyotik ve büyüme hormonları verilmemiş olan anlamındadır
Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi ŞENOĞLU günde 5 defa meyve ve sebze yemeliyiz.
Şu an Budaklar Mahallesinde İyi Tarım uygulaması yapan Hayrettin ÖZYOL'un bahçesindeyiz. Bütün yapılan çalışmalar bilimsel ve Doğal üretim,.





















Elma hem sağlıklı hem de popüler bir meyvedir.
Doğal ve etkili bir antioksidandır, içindeki flavanoidler sayesinde kanser, yaşlanma gibi durumlara karşı koruma sağlar ve bağışıklık sistemini genel olarak güçlendirir. Bu yüzden dişçiler tüketimini önerirler çünkü ağızdaki bakterileri azaltır.
Elma kabuğu yüksek oranda lif içerir ve kandaki kolestrol seviyelerini düşürür, bunun yanı sıra bağırsakların işlevini arttırır. Elma yüksek oranda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir.
Son derece estetik bir bitki olan enginar
dünyanın en lezzetli ve
en sağlıklı sebzelerindendir. İlkbaharda çıkan ve neredeyse her derde deva olan enginarın her hali, her yemeği bir başka güzeldir. Özellikle iç bakla ve dereotu ile olan birlikteliği muhteşem bir lezzet bileşimidir.





ENGİNAR EGE VE MARMARA BÖLGESİ DIŞINDA ÜLKEMİZDE YETERİNCE TANINMIYOR
Bu iki bölgeyi dışarda tutarsak enginar mutfaklarımıza son yıllarda giren bir sebzedir. Enginar pek çok ülkede ve Ege yöresinde yapraklarıyla pişirilen bir sebzedir. Ancak İstanbul'da ve diğer yörelerde yapraksız olarak satılmakta ve tüketilmektedir. Oysa enginarın en yararlı kısmı yapraklarıdır. Sinarin denilen yararlı madde yapraklarda çok daha yüksek orandadır. En sağlıklı enginar pişirme yöntemi sadece kaba yapraklarını temizleyip bütün olarak pişirmektir. Böylece enginarın pişmiş yapraklarının etli iç kısımları da yenir.



















İlyaslar Mahallemizdeki bahçelerde Ekrem DARCAN'ın farklı uygulamaları olan bir alan ,üretimde tamamen Doğal üretim yapıyor.Doğal Üretim Pazaralama sorunu yaşamıyor.Daha dalındayken müşterisi var.Sağlıklı ürün çıkaran Pazar sorunu yaşamaz'dedi.