HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 20 EYLÜL 2024, CUMA

Kırmızılar yeşile dönüyor

Koronavirüs salgınında vaka sayısı 2.2 milyonu aşan, hayatını kaybedenlerin sayısıysa 21 bin 488'e yükseldiği ülkemizde 1.5 aydır uygulanan tedbirler ve sokağa çıkma yasakları sonucunda, HES uygulamasındaki risk haritasında kırmızıdan yeşile dönüş başladı. 'İyi gidiyoruz' diyen uzmanlar tedbirlere harfiyen uyulması gerektiğini ifade ediyor
04.01.2021 00:00
Kırmızılar yeşile dönüyor
Kırmızılar yeşile dönüyor
Dünya genelinde vaka sayısının 86 milyona, can kaybının ise 1.9 milyona yaklaştığı yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında ülkemizde de vaka ve can kayıpları artıyor. 3 Ocak tarihli verilere göre Türkiye'de vaka sayısı 2 milyon 241 bin 912'ye, hayatını kaybedenlerin sayısıysa 21 bin 488'e yükselmiş durumda. Bu rakamlarla Türkiye, vaka sayısında dünyada 7'nci, can kayıplarında ise 18'nci sırada yer alıyor. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle geride bıraktığımız Kasım ayında ülke genelinde alınan tedbirler ve başlayan sokağa çıkma kısıtlamalarının ardından pekçok kentte vaka sayısında farkedilir oranda düşüş görüldü. Kentlerin risk haritalarındaki kırmızıların yeşile döndüğüne dair haberler hemen her gün medyaya yansıyor. Covid-19 tedbirleri kapsamında yılbaşı nedeniyle uygulanan 80 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması ve alınan diğer tedbirler, salgın yayılımının özellikle büyükşehirlerde düşmesine olumlu yansıdı. Vaka sayılarındaki gözle görülür düşüş, Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında da görülüyor. Yoğunluk haritasında yüksek risk anlamını taşıyan kırmızı alanlar tedbirler sonrasında normale dönmeye başladı.



Ankara'da yeşil artıyor



Tüm yurtta son 1.5 aydır uygulanan sokak kısıtlamaları ve diğer tedbirler, Ankara'da da vaka sayılarına olumlu yönde yansıdı. Ankara'da koronavirüs vaka sayıları yüzde 55 oranında azaldı. Bu durum Sağlık Bakanlığı'nın 'Hayat Eve Sığar (HES)' mobil uygulamasındaki koronavirüs yoğunluk haritasına da yansıdı. Yaklaşık 1.5 ay önce haritada kırmızı olan alanlar, vaka oranının düşmesiyle birlikte yeşile döndü. Benzer bir gerileme İstanbul'da da görüldü. HES uygulamasında kısıtlamalardan önce kıpkırmızı olan bazı bölgelerde azalma ve yeşil renklerin artmaya başladığı görülüyor. Bu durum kısıtlamaların ve sokağa çıkma yasaklarının faydalı olduğunu gösteriyor. Bu düşüşün vatandaşları rehavete düşürmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, "kurallara uyulduğunda vaka sayılarının düştüğü görüldü. Ancak en ufak bir ihmalle eski sayılara tekrar dönülebilir" uyarısında bulundu. 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr