CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, yüz yüze eğitimin başlamamasından ekonomik olarak etkilenen Sakarya esnafının durumunu rapor haline getirerek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sundu. Küçük esnafın çok zor durumda olduğunu belirten Özkoç, 'Yüz yüze eğitimin başlamamasından dolayı Sakarya'da, küçük esnafımız ekonomik olarak olumsuz etkilendi. Acilen esnafa destek sağlanmalı, yaraları sarılmalıdır' dedi. Esnafın kredileri ödeyecek gücünün de kalmadığını vurgulayan Özkoç, 'Hükümetten esnafın zararlarını kapatacak, yapıcı ve samimi adımlar bekliyoruz' dedi.
ESNAF KEPENK İNDİRDİ
Rapora göre, okullarda yüz yüze eğitime geçilmeyişi; kantinler, okul servisleri, okul kıyafeti üreten ve satan konfeksiyoncular, kitapçılar ve kırtasiyeciler ile öğrenci yurt işletmeciliği başta olmak üzere kıraathaneciler, erkek berberi, kadın kuaförü, lokantacılık, pastanecilik, spor tesisi işletmeciliği, pazarcılık gibi birçok yan sektörle birlikte on binlerce esnafı etkiledi. Bu süreçte, Sakarya'da kepenk indiren esnaf sayısı; 11 bin 488 iken, 281 okul kantini, 1.469 servis aracı, 42 kurs etüt işletmecisi, 283 otel, pansiyon, öğrenci yurdu kapandı.
OKUL KANTİNLERİ ZARARDA
16 Mart'tan bu yana faaliyetlerine başlayamayan okul kantinlerinde, yanlarında en az bir kişi çalıştırdıkları varsayıldığı ve aileleri dikkate alındığında, yaklaşık 2 bin kişi gelirden yoksun kaldı. Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ne kayıtlı toplam 997 okul servisi bulunan Sakarya'da, esnaf aylık 4 bin- 6 bin 500 TL civarında gelir kaybına uğradı.
BATMA NOKTASINA GELDİ
Rapora göre eğitimin başlayıp başlamayacağı konusundaki belirsizlik en çok 'Okul Kıyafeti İmal Eden ve Satan Konfeksiyoncuları' vurdu. Bu süreçte okullar açılmayınca kıyafetler elinde kalan okul kıyafeti satan konfeksiyoncuların zararı ortalama 100 bin, imalatçıların ise ortalama 250-300 bin TL civarında olduğu kaydedildi. Sakarya'da, 190 bin örgün öğretim çağındaki öğrenci ve 77 binin üzerindeki üniversite öğrencisinin, eğitim ve öğretime başlayamamasından etkilenen diğer bir kesim de kitap satıcısı ve kırtasiyeciler. Rapora göre bu süreçte kitap satıcısı ve kırtasiyecilerin ortalama zararı, yaklaşık 85 bin TL. Raporda Sakarya'daki bazı öğrenci yurtlarının kapanma noktasına geldiği belirtilirken, yurtların ortalama zararının 150 ? 200 bin TL civarında olduğu ve bu yıl okullar açılmazsa zararın iki katına çıkacağı belirtiliyor.