HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 16 EYLÜL 2024, PAZARTESİ

SAKARYA'DA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DRON ANALİZLERİ TARIMDA VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAK

26.07.2024 10:25
SAKARYA'DA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DRON ANALİZLERİ TARIMDA VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAK
SAKARYA'DA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DRON ANALİZLERİ TARIMDA VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAK
Sakarya Arifiyle İlçesinde  Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Mısır Araştırma Enstitüsü, Tarım verim artışını sağlayacak yapay zeka dron destekli analiz yapılıyor.

Sakarya'da dron marifetiyle havadan taranan tarlalarda ürün sayısı ve bitki sağlığı ile ilgili veri elde edilerek, verim artışı hedeflenen yapay zeka destekli proje geliştirildi.


Projede yerli yazılımlı dronlar kullanılarak, tarlalardaki ürün sayısı, bitki sağlığı ve verim tahminleriyle ilgili yüksek doğruluk oranıyla veri elde ediliyor.

İlk aşamada Sakarya'da enstitüye ait mısır tarlalarında uygulanan yapay zeka destekli dron analizlerinin yaygınlaştırılarak tarımda verim artışı sağlamanın yanı sıra maliyetin düşürülmesi de amaçlanıyor. 

SAKARYA'DA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DRON ANALİZLERİ TARIMDA VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAK

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Cengiz, Bizim  gerek üniversitelerle, gerek özel sektörle,  farklı projelerimiz de var. Özellikle modern çağın geliştirdiği bu çalışmalardan bir tanesi de dronelarla yapay zeka kullanarak  gerek hızlı, gerek  çok daha  kaliteli çalışmalar elde ediyor bunlardan bir tanesi de  Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile yaptığımız çalışmada  yapay zeka ile yerden yani tarladan mühendis arkadaşlarımızın aldığı gözlemlerle yapay zekayı okutarak  yapay zekayla bunu geliştirerek  görüntü alarak bunlar hızlı bir şekilde  veriye veri bazına çeviriyoruz. Bu bize hem  çok hızlı bir gelişme sağlayacak hem de nokta atışı sağlayacak şekilde bazı kriterleri göz önüne getirecek bu ülkemizde ve dünyada şu anda yeni bir çalışma alanları ve ülkemizde ilk çalışma konulardan bir tanesini biz yapmaktayız  bu konuda  şu anki elde ettiğimiz verilerle sizin de yaptığınız bu  çekimlerle  göreceğiniz gibi çok hızlı ve çok başarılı bir şekilde ilerlemekteyiz. Ülkemizde belki de bu konuda  öncü çalışmalardan bir tanesi olacak kullandığımız ekipmanlarla kullandığımız  verilerle beraber bunu çok daha ileriye taşıyacağız, dronla  yukarıdan alınan görüntüler sayesinde bitkideki nem gibi birçok kriteri biz hızlı bir şekilde elde edebileceğiz bu çalışma sayesinde. Bu da dediğim gibi bize çok büyük bir avantaj sağlayacak dedi.

SAKARYA'DA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DRON ANALİZLERİ TARIMDA VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAK

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Ali Furkan Kamanlı, Mısır Araştırma Enstitüsü ve Sakarya uygulamalı bilimler üniversitesiyle  birlikte  mısırlar üzerinde yapay zeka destekli olarak bir projeye başladık. Bu proje Kapsamında drone ile aldığımız görüntülerle çok yüksek çözünürlüklü haritalar çıkartıp bunları yapay zeka destekli olarak bitki sağlığı, bitki stresi, bitki canlılığı gibi verimi direkt etkileyen bütün verileri takip edebilecek durumdayız. 

Bu sayede belirlenen araziden ne kadar verim alabileceklerini, nereye ilaç kullanmaları gerektiği nereye daha az gübre kullanabileceklerini Hem çiftçilerimize hem de tarım profesyonellerine sunabilmekteyi projenin sonuna geldik. Gayet sonuçları güzel sonuçlar elde ettik denemelerimizde  yüzde yirmi verim artışı yüzde on beş ilaç kullanımı azaltımı. Yüzde yirmiye yakın Gübre kullanımı azaltımı ve yüzde on ila elli arasında da sulama ihtiyacının azaltılmasına azaltılmasına sebep oldu. Kullandığımız teknolojiler. Bu sayede aslında hem  aynı araziden daha fazla verim elde ederken hem de işletme maliyetlerini hem çiftçilerimiz hem de tarım profesyonellerimiz düşürebiliyorlar Kesinlikle çünkü  yapay zeka aslına bakarsanız zor olan işleri kolaylaştırmak üzerine kullanılması gereken bir metrikken ve bu kadar zor çalışan  tarım iş  işiyle uğraşan insanlar ve tarım profesyonellerin işini kolaylaştırmak istiyoruz. Bu sayede hem uyduyu hem droneu kullanabiliyoruz. Yani Tarlalarına gitmeden tarlalarındaki durumu da takip edebiliyorlar. Aynı şekilde dronela birlikte çok yüksek çözünürlükle haritalarla tamamını göremedikleri bütün araziye hakim olabilir hale geliyorlar. Bu sayede aslında hem  maliyetlerini düşürüyoruz hem de verimlerini arttırıyoruz dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr