HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 01 MAYIS 2025, PERŞEMBE

Zirai Mücadele İlaçlarının Doğru ve Etkili Kullanımı Çalıştayı Yapıldı

26.09.2016 00:00
Zirai Mücadele İlaçlarının Doğru ve  Etkili Kullanımı Çalıştayı  Yapıldı...

Adapazarı Ziraat Odası Tarafından hazırlanan  Doğu Marmara  Kalkınma  Ajansı tarafından desteklenen  Zirai ilaç ambalajlarının oluşturduğu risklerin belirlenmesi ve  çözüm Yolları Geliştirilmesi Çalıştayı  Adapazarı  Ramada Otelinde  düzenledi.

'Zirai Mücadele İlaçlarının Doğru Ve  Etkili Kullanımı   Çalıştaya Sakarya   Büyükşehir  Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, Sakarya Ziraat  Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi Şenoğlu, Zirai İlaç Ambalajlarının Oluşturduğu Risklerin Belirlenmesi Ve Çözüm Yolları Geliştirilmesi Projesi   Danışmanı  SAÜ Çevre Müh. Böl. Bşk  Prof. Dr. Saim ÖZDEMİR, Sakarya  Çevre  ve Şehircilik İl Müdürlüğünden  Çevre  Yüksek Mühendisi  Mustafa YURTAN, Sakarya  Medya  Derneği Başkan Mehmet Sağlam,Sakarya  Medya  Derneği Başkan Vekili Fehmi DUMAN ,Sakarya Kültürel ve Doğal Kaynakları Koruma Derneği  Başkanı Osman ZOR  ve  Çok  sayıda  çiftçi  katıldı.

Sakarya Ziraat  Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi Şenoğlu 'Saygıdeğer;

Hanfendiler,beyler,misafirlerimiz,çiftçilerimiz,değerli basın mensubları

Çalıştayımıza çiftçim ve odam adına hoş geldiniz der saygılarımı,şükranlarımı sunarım.

Memleketimizde şu an devam eden yurt içi yurt dışı terör olaylarında şehit düşen vatandaşlar ve güvenlik güçlerimize Allahtan rahmet diliyorum.Gazilerimizede Şifa diliyorum.Bu akan kanında biran evvel durmasını istiyorum.

Bu projeyi niye yaptık;

Çok zirai ilaç kullanımından;Doğru,yeterli,zamanında ve son ilaç kullanımıyla hasat arası süresini  iyi takip etmek gerekir.Eğitim projemizdede ZİMİD( ZİRAİ İLAÇ ÜRETİM FİRMALARI DERNEĞİ) 5 köydeki çiftçilerimize zirai ilaç kullanımıyla bir eğitim verdiler.Kendilerine  burdan Çiftçim,kurumum ve proje ekibi adına çok teşekkür ederim.Unutmayayım İl Müftülüğümüze ayrı teşekkür ederim onlarda köydeki camilerde konunun önemini dini yönden insan ve doğayı korumanın durumunu izah ettiler ve etmeyede devam ediyorlar,kendilerinede çok teşekkür ederim.İl Tarım Md arkadaşlar zaten görevleri icabı bu görevi devamlı ifa ediyorlar .kendilerine ve ekibine çok teşekkür ederim.

Yer altı sularını zehirliyoruz

Yaban hayatını zehirliyoruz

Kendimizi zehirliyoruz ve sonunda Hastalanıyoruz.Dolayısıylada ölümümüzü vaktinden öne alıp,eceli kaza ile bu dünyadan göçüp gidiyoruz.

Daha önce bu tür projeler uygulandı,başarısız oldu  ama hiç olmassa yeni yapılacak projelerde eksikler ortaya çıkarak başarıyı yakalamamıza inşallah sebeb olmuşlardır.

Konu çok önemli;

Kime anlattıysak güzel dediler ,ama siz bunu başaramassınız deyip geçirdiler .Hele size karşılaştığımız anılarımızı paylaşsak ne düşünürsünüz bilemem,ama mutlaka roman olur.  Ekipteki arkadaşları burdan kutlamak gerekir yılmadan çalıştılar bugünkü hale getirdiler.Kendilerini kutlarım

Konunu sahipleri ne durumu anlattıkkimisi bizim işimiz var bunla ilgilenemeyiz.deyip geçiştirdiler.Kimmi Bu çok önemli bir tek bunun ismini vericeğim Halk sağlığı müdürlüğü. Bu görev sizin beyler.bizim değil biz üreticiğiz sizler bizi koruyacaksınız ki sağlıklı kalalım.Olmadı yine servantes gibi ortaya çıktık inşallah hocalarımızla ve sizlerle beraber başaracağız.

Geçen hafta eğitim çalışmamazı yaptık,bugünmde çalıştayımızı yapıyoruz.

Sayın Hocamız Prof Dr Saim Özdemir hocama söyledim gelin biz bir değişiklik yapalım .bu çalıştayda herkes sadece bizim projemizi eleştirsin bir an evvel  doğruyu yakalıyalım diye .Onu sonra yapalım biz şimdi burdan başlayalım dedi Kendisi değerli bir bilim adamıdır.Buradan kendisine ve ekibindeki arkadaşları Yar .Doç Ömer Hulusi Dede ve asistanları Hasan Kardeşime Uğraşılarından dolayı çok teşekkür ederim.<<<<çünkü biz bunu başarmak başarmak istiyoruz.Kendimizi zorunlu tutuyoruz.

Ben çalıştayın faydalı olması dileği hepinize tekrar hoş geldiniz der saygılarımı sunarım.

Zirai İlaç Ambalajlarının Oluşturduğu Risklerin Belirlenmesi Ve Çözüm Yolları Geliştirilmesi Projesi   Danışmanı  SAÜ Çevre Müh. Böl. Bşk  Prof. Dr. Saim ÖZDEMİR 'Proje Ekibimiz Yrd. Doç Dr. Ömer Hulusi DEDE (Proje Komisyonu), Mustafa KOÇ (Proje Komisyonu) , Sadettin DUMAN (Proje Komisyonu) , İsmail YOLVERMEZ (Proje Komisyonu), Fehmi DUMAN (İletişim ve Koordinasyon) , Nazan ELÇİN (İdari İşler ve Koordinasyon), Özcan KOCAYAZ (İdari İşler) , Arş. Gör. Hasan ÖZER (Araştırmacı) , İlhan USLU (Muhtar / Büyükesence), Gökhan ÇALIŞIR (Muhtar / Çökekler), Mustafa TETİK (Muhtar / Çengel), Nevzat AYVAZ (Muhtar / Aşağıdereköy) , İlyas KÖSEOĞLU (Muhtar / Yukarıdereköy)

Proje faaliyet alanı olarak Sakarya İli'nde bulunan Aşağıdereköy (Serdivan),Yukarıdereköy (Serdivan),Çökekler (Adapazarı),Büyük esence (Erenler) mahalleleri seçilmiştir,Çengel (Geyve).Pilot uygulama alanı olarak belirlenen bu mahallerin seçiminde, sahip oldukları tarımsal potansiyel, nüfus ve yetiştirilen tarımsal ürünler (tarla bitkileri, bahçe bitkileri, meyvecilik vb.) dikkate alınmıştır.

Seçilen köyler, seçim kriterleri göz önünde bulundurulduğunda, Sakarya İli ve Doğu Marmara Kalkınma Bölgesinin tamamını temsil edebilecek özelliklere sahiptir.

Bu açıdan uygulama alanında elde edilecek bulgular, tüm bölge için projeksiyon yapmaya imkan sağlayacaktır.

Projenin Ortaya Çıkmasındaki Temel Gerekçe

Sakarya'da kullanılan zirai mücadele ilacı miktarı = 250.100 Litre, başka kaynak (520 ton)

Sakarya'da ortaya çıkan zirai ilaç ambalajı miktarı = 250.100 adet

Tarımsal mücadele ilaçlarının yoğun kullanımı, insan sağlığına olumsuz etkileri ve çevre kirliliği gibi sorunları beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte bilinçsiz ve ihtiyaçtan fazla ilaç kullanımı ve boş zirai mücadele ilaç ambalajlarının kontrolsüzce tarla ve yol kenarlarına veya evsel katı atıklar için kullanılan çöp konteynırlarına atılması konu ile ilgili sorunların odak noktasını oluşturmaktadır.

Projenin Ortaya Çıkmasındaki Temel Gerekçe

Tarımsal mücadele ilaçlarının kullanım düzeyinin belirlenmesi ve boş zirai ilaç ambalajlarının yol açtığı sorunların düzeyinin tespiti için yapılan çalışma kapsamında tüm Sakarya İli genelinde anket çalışması uygulanmıştır.

Projenin Ortaya Çıkmasındaki Temel Gerekçe

Ankete katılanların %75 ? i zirai ilaç kullanımı ve ambalajlarının bertarafı konusunda herhangi bir eğitim almadığını, ancak böyle bir eğitim faaliyeti düzenlenirse katılacağını (%78) ifade etmiştir.

Ankete katılanların yarısı (% 48) çeşitli boyutlarda olmak üzere yılda beş veya daha fazla zirai ilaç ambalajı kullanmaktadır.

Ankete katılanların büyük bölümü zirai atık ambalajlarının insan ve hayvan sağlığı açısından tehlikeli olduğunun farkındadır ( %88) ve bu atıkların toplanması gerektiğini düşünmektedir (% 89).

Katılımcılar en etkin toplama işlemlerinin küçük ölçekli toplama merkezleri (% 53) ile mümkün olabileceğini ve bu merkezlerin köylerde olması gerektiğini ifade etmektedir (% 84). Katılımcıların önemli bir bölümü toplama araçları veya köylerde ki küçük ölçekli toplama merkezlerine bu atıkları teslim edeceğini belirtmektedir.

Anket çalışmasında elde edilen çarpıcı sonuçlar konunun önem ve aciliyetini ortaya koymaktadır.

Anket uygulamasında katılımcıların % 9' unun kendisi veya aile fertleri, zirai ilaçları kullanıma hazırlama, ilaçlama veya ambalajlarından kaynaklı olarak sağlık sorunu yaşamıştır. Zirai ilaçlardan kaynaklanan sağlık sorunlarının ciddiyeti göz önünde bulundurulduğunda bu oran oldukça yüksek olarak değerlendirilmiştir.

Projenin Amaçları

Projede ulaşılmak istenen amaçlar şöyle sıralanabilir;

Tarımsal mücadele ilaçlarının yerinde ve doğru kullanımı ile ilgili bilgi düzeyinin artırılması

Gereksiz ve ihtiyaçtan fazla ilaç kullanımının önlenmesi ve böylece tarımsal girdilerin azaltılarak maliyetin düşürülmesi

İlaçlama aşamaları sırasında alınacak güvenlik tedbirleri hakkında bilgi seviyesinin yükseltilmesi

Boş tarımsal mücadele ilaç ambalajları için sürdürülebilir bir toplama ve bertaraf modeli ortaya koyulması

Proje uygulama alanı olarak seçilen köylere boş tarım ilacı ambalajlarını toplamak amacıyla toplama istasyonları yapılması

Boş tarımsal mücadele ilaç ambalajlarının insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin önlenmesi

Zirai ilaç ambalajlarının yol açtığı çevre kirliliğinin önlenerek toprak ve su kaynaklarının korunması

Tehlikeli atık olarak nitelendirilen tarımsal ilaç ambalajlarının evsel katı atıklarla karışarak tehlikeli atık hacminin artmasının önüne geçilmesi

Proje Kapsamında Yapılan Faaliyetler

Tarımsal mücadele ilaçlarının mevcut kullanım miktar ve çeşitlerinin belirlenmesi, Boş tarım ilacı ambalajlarının tür boyut ve mevcut durumunun tespit edilmesi

Bu iş paketinde uygulama alanı olarak seçilen köylerde ki nüfus, tarımsal üretim miktarı, ürün çeşidi bilgileri ilgili kurumlardan temin edilerek ve saha ziyaretleri yapılarak belirlenmiştir. Ayrıca uygulama sahasında ki köylerde çiftçilere ve tarım ilacı satan işletmelere uygulan anket çalışması ile, tarım ilacı kullanım miktarları, kullanılan tarım ilaçlarının türleri, ilaç ambalajlarının boyutu ve türü (cam, metal, karton, plastik vb.) ve sahadaki mevcut bertaraf yöntemi tespit edilmiştir. Yine bu iş paketinde konu ile ilgili farkındalığın artırılması amacıyla proje ile ilgili tanıtıcı afişler hazırlanacak ve uygulama sahasındaki köylere asılmıştır.

 Proje kapsamında ki eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi

Bu iş paketi projenin başarıya ulaşmasındaki anahtar çalışmaları kapsamaktadır;ilaç uygulamalarında alınması gereken güvenlik önlemleri ve uyulması gereken kurallar,ilaçlama sırası ve sonrasında karşılaşılabilecek sağlık sorunları,tarımsal mücadele ilaçlarının etkili kullanımı,dünyada tarımsal mücadele ilaçlarının kullanımı ve güncel ilaçlama teknolojileri,ilaçlamada kullanılan makine ve teçhizat,ilaçlama konusundaki yasal mevzuat ve karşılaşılabilecek cezalar, boş tarım ilacı ambalajlarının uygun temizleme teknikleri boş tarım ilacı ambalajlarının uygun bertaraf yöntemleri ile ilgili eğitimler.

Boş tarım ilacı ambalajlarının toplanması ve bertarafı için model geliştirilmesi ve uygulanması?Projenin son iş paketinde, proje uygulama sahası olarak belirlenen köylerde boş tarım ilacı ambalajları toplama istasyonları kurulmuştur. Toplama istasyonlarının tasarımı, boyutlandırılması ve inşasında birinci iş paketinde elde edilen veriler kullanılmıştır. Toplama istasyonlarında geçici olarak biriktirilen ambalajlar uygun bertaraf tesisine yollanacaktır.

Projeden Beklenen Sonuçlar

Proje ile elde edilebilecek somut çıktılar aşağıda sıralanmıştır.

Tarımsal üretimde kullanılan tarım ilacı miktarının azaltılması

Tarım ürünlerinin kalitesinin artması, daha sağlıklı ve güvenli tarımsal ürünlerin üretilmesi

Tarımsal üretimin önemli maliyet kalemlerinden olan ilaç giderlerinin azaltılması

Boş tarım ilacı ambalajlarının toprak ve su kaynaklarına olan etkilerinin azaltılması

Tarım ilaçları ve boş ambalajlarının yol açtığı sağlık sorunlarının azaltılması

Boş ilaç ambalajlarının geri dönüşümünün sağlanması

Tarım ilacı kalıntılarının evsel katı atıklar için ayrılmış çöp bidonlarındaki atıklara bulaşarak tehlikeli atık hacmini artırmasının önüne geçilmesi

Tarım ilaçlarının arıcılığa verdiği zararların azaltılması

Tarım zararlıları ile biyolojik mücadele yöntemlerinin özendirilmesi ve ekolojik tarım uygulamalarına katkı sağlanması

Bu projenin gerçekleşmesi için verdikleri katkılardan dolayı;Başta projenin finasmanını sağlayan doğu Marmara kalkınma ajansı olmak üzere tüm emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür ederiz.

SASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire  Başkanı Çevre Yüksek Mühendisi  İbrahim BAL'SASKİ olarak  İçme suların  temizliği ve atık suların bertarafı  konusunda  çalışıyoruz.Özellikle  Su havzalarının  korunması  için  tedbirler  alıyoruz. Yer  altı  suları  tehdit  altında. Karasu, Geyve, Kocaali  ilçelerinde  atık  tesisleri  bertaraf  için  güzel  çalışmalarımız var. Zirai İlaç ambalajları konusu  çok  önemli  ancak  projelerin sürdürülebilir  olması  şart. Bilinçsiz  gübre,ilaç  kullanımının  önü alınmalıdır.Projelerin  çok net  olması, Projenin  sonuçlanması  ve uygulanması  gerekiyor.Özellikle   Sapanca  Su  Havzasında  Zirai  ilaç  kullanımı  var.Çiftçiler projeye  sahip çıkmalı. Çevre  olayları  Uzun  sürede  etki  gösterir. Çevre  ile  ilgili  uygulama  ve  denetim eksikliği  var.'dedi.

Sakarya  Tarım İlacı Ambalajları Yönetim Modeli  konusunda  Sakarya  Çevre  ve Şehircilik İl Müdürlüğünden  Çevre  Yüksek Mühendisi  Mustafa YURTAN 'Tehlikeli Atık Nedir? İnsan sağlığına ve çevreye zarar verebilecek,  Tutuşabilen Enfeksiyon yapıcı Tahriş edici,  Zararlı,  Toksik,  Kanserojen,  Parlayıcı  Korozif gibi tehlikeli kabul edilen özelliklerden birini veya birden fazlasını gösteren atıklara 'tehlikeli atık' denir. Özel Atık Nedir Yönetimleri özel yöntemler gerektiren atık yağ, tıbbi atıklar, PCB/PCT içeren atıklar, atık akü-pil ve elektronik atıklar gibi tehlikeli atıklar Özel Atık olarak tanımlanmakta olup, ayrıca yönetmelikleri bulunmaktadır. Amaç: Tehlikeli atıkların üretiminden nihai bertaraf edilmesine kadar çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanması Kapsam: Tehlikeli atıkların; -toplanması, -tesis içinde geçici depolanması, -ara depolanması, -taşınması, -geri kazanılması, -nihai bertarafı, -ithalat ve ihracatına ilişkin yasak sınırlama ve yükümlülükleri, alınacak önlemleri yapılacak denetimleri, tabi olunacak hukuki teknik sorumluluklar Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Görev ve Sorumluluklar Bakanlığın Görev ve Yetkileri (Ulusal ve Bölgesel Yönetim Planları Hazırlamak) Mülkü Amirlerce Alınacak Tedbirler Mahalli İdarelerce Alınacak Tedbirler (Evlerden kaynaklanan tehlikeli atıklara ilişkin Yönetim Planı, inşaat ve işletme ruhsatı, tesislerin imar planlarına işlenmesi) Atık Üreticisinin Yükümlülükleri, Görev, Yetki ve Sorumluluklar İl Müdürlüklerinin Sorumlulukları; ? İl sınırlarında atık yönetim planlarının mahalli çevre kurullarınca uygulanmasını sağlamakla,  Kurulacak bertaraf tesislerinin yer seçimiyle ilgili başvuruları mahalli çevre kurulunun görüşünü alarak Bakanlığa iletmekle,  Geçici depolama alanlarına izin vermekle,  Tehlikeli atık taşıma araçları ve firmalarına lisans vermekle,  İl sınırları içinde faaliyette bulunan ve bu Yönetmelik kapsamına giren tesisleri tespit ederek Bakanlığa bildirmekle ve periyodik olarak denetlemekle,  Atık üreticisinin tesisinden kaynaklanan atıklara ilişkin hazırlamış olduğu atık yönetim planlarını onaylamakla sorumludur.

Bertaraf Edenin Yükümlülükleri Taşıma formu olmaksızın atık kabul etmesi halinde Bakanlığa bilgi vermek, Tesisin işletilmesi ile ilgili Bakanlığın öngördüğü işleri yapmak, Tesisin kapatılması için kapatma planını yaparak 180 gün önceden Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.

Zirai İlaç ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve  bertarafı  Yasal Mevzuat ve  teknik uygulamalar konusunda  Nuhoğlu Mühendislik Genel Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi  Nusret NUHOĞLU'Etkisiz hale  getirilecek  atıklar.Siztemli şekilde  bertaraf  edilmeli'

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör'Doğanın  yararlı  böcekleri  ölüyor. Doğada bir sürü yararlı böcekler var, bu böcekler hep ölüyor ama bunun öldüğünü kimse görmüyor, çünkü böceklerin bir sahibi yok, birliği yok hiçbir şeyi yok. Ama arıların ölülünde üyelerimiz bizleri arıyor ve bizde kovanların olduğu yere gidip konrul ediyoruz. Ölen arılar için yetkilileri uyarıyoruz. Tarlaya ve bahçeye atılan bu ot ilacı sonucunda arıların ölümüne sebebiyet vermektedir. Daha evvel tarım Müdürlüğüne yazı yazdık ama bir sonuç alamadık ilgisiz kaldı. En azından mayıs ayının birine kadar ot ilacı ve diğer tarımsal ilaçlarının kullanılmaması, çünkü arıcılar kışlık yere iniyorlar. Nisan ayı içinde bulunduğumuz için yüksek yerler soğuk ve bazı yerlerde hala kar olduğu için arıcılarımız yüksek yerleri çıkmıyor. Arıcılarımız Nisan ayı sonunda yüksek yerlere çıkıyorlar.

Sakarya  Ziraat Odası Meclis Başkanı Cevat Altun'İlacı  biz  kullanıyoruz.Biz  zehirleniyoruz.Biz  ölüyoruz'dedi.

calistay1calistay2calistay3calistay4calistay5calistay6calistay7calistay8calistay9calistay10calistay11calistay12calistay13calistay14calistay15calistay16calistay17calistay18calistay19calistay20calistay21calistay22calistay23calistay24calistay25calistay26calistay27marka1marka2marka3marka5marka6marka7marka8marka10

sakarya-medya-dernegi-mehmet-saglamfehmi-duman

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr