HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 02 MAYIS 2025, CUMA

Sakaryalı yetkililer niçin susuyor? Tekelleşmenin merkez ili Sakarya mı?

Üreticinin emeğinin karşılığını alamadığı tüccarın muzdarip olduğu fındık piyasasında çözüm devletten bekleniyor. Fındıkta tekelleşmeye karşı devletin adım atması nı bekleyen tüccar çağrıda bulunuyor. Düzce ve Sakaryanın en büyük geçim kaynaklarından fı
23.02.2017 00:00

Düzce ve Sakarya'nın en büyük geçim kaynaklarından fındık kan kaybetmeye devam ediyor.

Diğer illerin yetkilileri, üreticiye en azından moral olsun diye açıklama yaparken, fındık başta olmak üzere tüm tarım kesimi can çekişirken Sakarya'nın tarım ve hayvancılıktan sorumlu olan kişi ve gruplarının ağızlarından bir açıklama çıkmaması, üretici kesimini şüpheler? içinde bırakıyor. Bu durum ister istemez, acaba tekelleşmenin merkez ili Sakarya'mı sorusunu akla getiriyor.   Yaklaşık on gün önce tüccarda 11,50 TL civarlarında seyreden fındık şu günlerde 10,5 TL'ye düşmesiyle birlikte üreticisinin de umudunu kaybetmesine sebep olmaya devam ediyor. Fındık tüccarı Yaşar Çengel fındığın son günlerde nabzının düşük olduğu vurgusunda bulunarak, 'Nisan ayına kadar fındığın tehlikesi devam ediyor. Fındığın fiyatını büyük firmalar belirlemeye devam ederse düşüş de devam eder. Devletin duruma el atması gerekiyor.' diye konuştu.   Bu yıl üreticisinin yüzünü bir türlü güldürmeyen fındık düşüşüne devam ediyor. Fındık tüccarları olağan düşüşün devam edeceği değerlendirmesinde bulunurken, durumdan hem üreticiyi hem de devleti sorumlu tutuyor. Fındığın düşüşündeki en büyük etkenlerden birini emanete verilen fındıklar olduğunu belirten tüccar devletin fiyatta belirleyici etken olması gerektiğini düşünüyor. Fındık tüccarda 10,5 TL iken borsada şu an 10 TL'den işlem görüyor.  

'Fındık tekelleşiyor; devlet piyasaya el atmalı'

Fındık tüccarlarından Yaşar Çengel, büyük firma sahiplerinin fındık bahçelerine inerek karanfil sayımı için şimdiden sahaya indiklerini belirterek az olursa fiyat artar dedi. Çengel,  'Fındığın fabrika fiyatı şu an 10,5 TL bugün itibariyle. Üretici olarak vatandaş ihtiyacı fındığını saklıyor. İhtiyacı kadarını satıyor. Ama gelecek için fındık üreticisini sıkıntı bekliyor. Piyasa beklentinin altında. Maliyet her geçen gün artıyor ama fındığın fiyatı düşüyor. Fındık önümüzdeki sene için çok olursa fiyat düşer don olursa yükselir. Nisan ayının ilk haftasına kadar fındığın tehlikesi sürüyor. Üretici fındığını bir sonraki yıl kaça satacağını bilmeli.Serbest piyasa ekonomisinde fındık tekelleşiyor. Fındığın fiyatını hangi firmaların belirlediği piyasayı kimlerin tuttuğu belli. Bu üreticiyi de mağdur ediyor. Devlet piyasaya el atmalı. Kimse mağdur olmasın.' İfadelerinde bulundu.  

'Pazara fındık inmezse hareketlenme olur'

Bir diğer fındık üreticisi Recep Top ise, 'Şu an fındık 10,5-10,6 TL arasında değişiyor. Şu an fındığın fiyatları düşük olduğu için kimse satmak istemiyor. Yaklaşık 10-15 gün 11,5 TL civarındaydı ve aşağı indi. O yüzden biz de iş yapmakta zorlanıyor. Düzce fındık memleketi herkesin beklentisi var fındıktan. Şu an emanete kimse fındığını indirmiyor. Fındığın zaten aşağı düşmesinin sebebi emanete fındık verilmesi. Pazara fındık inmese hareketlenme olur. Yetkililerin bu duruma el atması lazım.' dedi. Düzceli fındık üreticileri, 'belki artar' umuduyla kara kara beklerken yetkililerden ses çıkmaması da dikkat çekiyor. (fındık.tv) benzer haberler... https://www.sakaryamedyasi.com/2017/01/02/sakaryali-findigi-feto-yami-emanet-etti/ https://www.sakaryamedyasi.com/2017/01/18/findik-fiyatindaki-feto-oyununa-birinci-elden-mudahele/ https://www.sakaryamedyasi.com/2016/11/15/findikcinin-hakkini-kimler-gasp-ediyor/ https://www.sakaryamedyasi.com/2016/11/21/findik-ureticisi-tefeci-tuccarlarin-elinde/
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr