Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 39'u tutuklu, 4'ü tutuksuz, 29'u firari 72 sanığın yargılandığı dava başladı.
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile sanık yakınları katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunmasının ardından, sanık savunmalarına başlandı.
Tutuklu sanık Ali Hacıeyüpoğlu, savunmasında örgütle bağlantısı tespit edilen ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Sakarya Girişimci Sanayici İş Adamları Derneği'ne (SAGİAD) 2011'de üye olduğunu söyledi.
Derneğin popülaritesinin yüksek olduğunu belirten sanık Hacıeyüpoğlu, "Ticari ve sosyal açıdan faydalı olacağını düşünerek, üye oldum. Bunu yaparken, hedefim başkan olmaktı. 2013 ve 2015 döneminde yönetim kurulu başkanlığı yaptım. 2015'te genel kurul yaptım, başkanlığı bıraktım. 2015 Aralık ayında da istifa ettim." diye konuştu.
Sanık Hacıeyüpoğlu, Bank Asya'nın kredi kartını kullandığını fakat talimatla para yatırmadığını savunarak, "Eşimin çalışıyor olması sebebiyle çocuklarımı okula ben getiriyor ve götürüyordum. İş yerime yakın ve tek özel okul olan Erenler Fatih Koleji'ne çocuklarımı kayıt ettim. Sohbet ortamı benim yaşadığım kültüre ve yaşam tarzıma uygun değildir. Sohbetlere katıldığım iddiası doğru değildir." dedi.
Tanık E.B'nin "14-15 Ocak 2016 tarihinde Ali Hacıeyüpoğlu başkanlığında yönetim kurulu üyeleri, yönetim kurulu odasında toplanmıştı. Benden çay servisi yapmam istendi. İçeriye çay dağıtmak üzere girdiğimde Ali Hacıeyüpoğlu'nun 'Hoca efendiden gelen notları size okuyacağım.' deyip elindeki notlardan 'Hiç sıkıntı yapmayın yakında hükümet yıkılacak, feraha ereceksiniz.' şeklinde cümleler okuduğunu duydum." şeklindeki beyanlarını reddeden Hacıeyüpoğlu, şöyle konuştu:
"Tanık derneğin çalışanıydı, kendisinin kişilik problemleri vardı. Şahıs zimmetine para geçirdi. Delillendiremediğim için savcılığa müracaatım olmadı. Şahsım olarak Zaman gazetesine abone olmadım. Şirketime müşterilerimin okuması için birçok gazete alıyordum. Zaman gazetesi de bunlardan biriydi. 2013'ün sonuna kadar aldım fakat ayrıştırıcı dil, yayın politikası nedeniyle bıraktım. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum."
- "1 ABD doları yurtdışı gezisinden kalma"
Tutuklu sanık Ayhan Genç de SAGİAD'a ticari faaliyetlerini geliştirmek için üye olduğunu savundu.
Derneğin hiçbir yurtdışı gezisine katılmadığını söyleyen Genç, "23 Temmuz 2016'da evim ve iş yerimde yapılan aramalarda cebimde bulunan cüzdanım, görevli memur tarafından incelendi. Cüzdanımda bulunan 40 avro ile ilgili işlem yapılmazken, cüzdanda bulunan 1 ABD doları ile alakalı tutanak tutuldu. Emniyete verdiğim ifadede yer aldığı gibi dövizler 2016 Nisan ayında turistik amaçlı yaptığım yurtdışı gezisinden kalan paralardır. Kosova'ya iş ortağımla gitmiştim. Dönüşte alışveriş yaptım, para üstü olarak kalan paralardır. Manevi herhangi bir değeri yoktur. Seri numaralarını bakmadan aldığım için bilmiyorum." ifadelerini kullandı.
Sanıklardan 6'sının daha savunmasını alan mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.
- İddianameden
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 4 bölüm ve 959 sayfadan oluşan iddianamede, örgütün "himmet" yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtilerek, "Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli olarak katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamaksızın itaat eden ve maddi gücü yerinde olan kimseler seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığı belirlenmiştir." denildi.
Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçildiği aktarılan iddianamede, "Mali heyetler yurtdışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.
İddianamede, "üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları"nın da arasında bulunduğu 72 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl altışar aydan onbeşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen için "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.