Türkiye'dekayıt dışı istihdam, yani herhangibir sosyal güvencesi olmadan çalışmak zorunda kalanların oranı yüzde 34 seviyesinde. Bu oran çalışan her 3 kişiden 1'inin sosyal güvenceden mahrum olduğunu ortaya koyuyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde sosyal güvencesiz çalışma oranı ise Türkiye'nin 3'te 1'i seviyesinde, yüzde 10-11 oranında. Türkiye'de sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların sayısı yaklaşık 10 milyonu buluyor. Güvencesiz çalışan milyonlarca insan, sağlık sigortası, tazminat, izin ve emeklilik gibi güvencelerden yoksun durumdalar.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıiş gücüistatistiklerine göre en fazla güvencesiz çalışan sayısı tarımda. Oranı yüzde 82.2. Geçen yıla göre de 0.1 puanlık artış gösterdi. Tarım ve ücretsiz aile işçiliği güvencesiz çalışmayı yükselten bir etken. Ama şehirlerde de durum çok da iç açıcı değil.
Şehirlerde ücretli ve yevmiyeli çalışanlar arasında güvencesiz çalışma oranı hiç de düşük değil. Ücretli çalışanların neredeyse yüzde 19?u da güvencesiz durumda.
En çok kadınlar mağdur
Güvencesiz istihdam tahmin edebildiğiniz gibi en çok kadınları vuruyor. Çalışan kadınların yüzde 46?ya yakını resmi kayıtlarda yok. Yani, neredeyse çalışan her iki kadından biri hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalıştırılıyor.
Bu kadınların ne sağlık sigortaları, ne tazminatları, ne izin hakları ve ne de emeklilik hakları var. Erkeklerde herhangibir sosyal güvencesi olmadan çalışmak zorunda kalanların oranı yüzde 29 seviyesinde. Kadınların en çok güvencesiz çalıştığı alan tarım.
Tarımda kayıtlı çalışan kadın bulmak neredeyse imkânsız. Tarım sektöründe çalışan her 100 kadından 94?ü kayıt dışı.
İşgücü maliyeti çok yüksek
İş gücü piyasasında kadınlar, gençler ve göçmeler daha mağdur durumda. Kadınlar iş gücü piyasasına girmek ve çıkmak konusunda daha esnek kabul ediliyor. Erkek geliri sağlayan, kadın yan geliri sağlayan olarak görülüyor.
Erkek sigortalı olduğunda kadın olmasa da olur gibi bir fikir var. Güvencesiz çalışanların çoğu asgari ücretin altında bir ücret elde ediyorlar. Uzmanlara göre güvencesiz çalışmanın Türkiye'de bu derece yüksek olmasının en önemli nedeni işveren için vergi ve sigorta maliyetlerinin çok yüksek olması.
Sosyal güvencesi olmadan çalışmak zorunda kalanlar, tazminat hakları da olmadığı için işten çıkarılmalarda hep listenin başındalar.
Haber Merkezi