Uluslararası Genç Edebiyatçılar Buluşması OSM'de düzenlenen şiir ve öykü sunumlarıyla sona erdi. Programın açılışında konuşan İbrahim Aktürk, 'Genç edebiyatçılarımızı kültür sanat dostlarıyla buluşturduk. Lise etkinlikleri, söyleşiler ve dinletiler gerçekleştirdik. 3 gün bizim için oldukça keyifli ve bereketli geçti. Konuklarımıza teşekkür ediyorum' dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslararası Genç Edebiyatçılar Buluşması ?Genç Yazarlar Okullarda' isimli paneller ve şiir sunumlarıyla devam etti. Tes-İş Anadolu Lisesi'nde ve Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen programlar öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Söyleşilere, Taner Sarıtaş, Alessandro Burbank, Enes Kılıç, Hümeyra Yabar ve Şehriyar del Gerani katıldı. Günün son etkinliği ise OSM'de düzenlendi. Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk'ün katılımı ile gerçekleştirilen gecede, yazarlar katılımcılara şiir ve hikâye sunumları gerçekleştirdi.
Sanatın her dalı uyumsuzluktan doğar
Yazmaya nasıl başladığına değinen Taner Sarıtaş, 'Bir gün dayımın kitaplığında bir kitaba denk geldim. Kitapta yoksul bir çocuk karnı aç ve bir lokantanın çevresinde dolanıyor. Daha sonra cesaret edip o lokantadan içeriye giriyor. Bir masanın yanına yaklaşıyor. Adam yoksul bir çocuk olduğu dükkândan kovuyor. Bu bende bir çatışma duygusu yarattı. Belki de bugün bir şeyler yazıyor olmamın başlıca sebebi bu oldu. Çünkü ben sanatın her dalının bir tür çatışmadan bir tür uyumsuzluktan doğduğuna inanıyorum.'
Şiir ile insanlarda duygu uyandırmayı öğrendim
Alessandro Burbank, 'Yazar olduğumu anlamaya başlamam ilkokulda oldu. Bir derste hocam ödev vermişti ve okumama izin vermemişti. Dersten çıktığımda çok üzgündüm. Anneme gittim ve annem bana şiirimi çok iyi bir yazara okutacağını söyledi. Gidip şiirimi ona okuduğumda birden çok iyi bir şekilde gülmeye başladı. O gülmeye başladığında bende anladım ki yazdığım şeylerle insanlarda belirli duyguları canlandırabilirim ve büyüdüm düşüncelerim yazmanın tek önemli parçası yazmak değil, insanlarla buluşmak ve onlara okumak duygu uyandırmak da çok önemli' dedi.
Sözün değerli olduğunu anladım
Edebiyat ile tanışma hikâyesini öğrencilere aktaran Enes Kılıç, 'Edebiyat ile tanışmam lisede hocam vasıtası ile oldu. Lise zamanlarımda pek çalışkan bir öğrenci değildim ve o zamana kadar hiç kitap okumamıştım. Lise 3'e giderken edebiyat hocamızı çok sevdik ve derslerde şiir okurduk. Şiirin ve sözün ne kadar kıymetli olduğunu anladım ve şiir yazmaya başladım. 17 yaşında bir şiir yazdım ve hece dergisinde yayınladı' dedi.
Edebiyat gökkuşağına benzer
Hümeyra Yabar, 'Çok küçük bir şehirde Kilis'te doğdum. Kilis'te sadece 2 adet kitapçı vardı. Bizim zamanımızda kitaba ulaşmak zordu ve ben böyle bir şehirde okumaya başladım. Gökkuşağı ışığın kırılması ile oluşur ve yedi renk oluşur. Edebiyatta böyle bir şey. Işığın kırılma anında ortaya çıkan o renklerin cümbüşü gibidir. Ben şahsen o büyülü ışığın kırılma anında mest oluyorum. Her şey şiirin konusu olabilir. Çok sade görünen çok klişe bir şey bile yazarın gözünde 7 farklı renge bürünebilir.'
Kitaplar hayatınızı değiştirebilir
Şehriyar del Gerani, 'Ben sizi görürken sanki kendi vatanımı görüyorum ve sizinle yüz yüze oturmaktan çok gurur duyuyorum. Bana herkes kitap oku dediğinde kızardım. Zaman geçtikten sonra aslında bu kitapların senin hayatını çizen roller oluyor. Orhan Pamuk, bir eserinde; ?Bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti' diyor. Bir kitap hayatı değiştirebilir. Ben edebiyatın insanı ve dünyayı değiştirdiğine inanırım.'
Keyifli ve bereketli 3 gün geçirdik
OSM'de gerçekleştirilen şiir ve öykü sunumlarının açılışında Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, açılış konuşması gerçekleştirdi. Aktürk, 'Uluslararası Genç Edebiyatçılar Buluşmasının Sakarya ayağının son gününde bir araya geldik. Genç edebiyatçılarımızı sizler ile buluşturduk. Lise etkinlikleri, söyleşiler ve dinletiler gerçekleştirdik. 3 gün bizim için oldukça keyifli ve bereketli geçti. Konuklarımız şehrimizden ayrılırken inşallah güzel düşünceler ile ayrılır ve onlara baki izler bırakırız. Kim bilir yeni kaleme alacakları eserlerde bize dair, şehre dair eserler yansıtırlar. Burada bulundukları zamanda bize ve Sakaryalılara sunmuş oldukları güzel günler için konuklarımıza teşekkür ediyorum' ifadelerini kullanırken. Edebiyatçılar katılımcılara, şiir ve öykü sunumları ile güzel bir gece yaşattılar.