- Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları lise etkinlikleri ve dinletiyle devam etti. Şair Vladimir Martinovski, 'Şiir okurken şunu fark ettim; farklı ülkelerde ki insanlarla sanki diyalog halindeymişim gibiydi ve bu şekilde kendimi ifade etmek istedim' derken; Şair Ladan Osman, 'Şiirlerimde beni en çok etkileyen şey ahlaki değerlerin erozyonudur' dedi. Günün diğer etkinliğinde ise Santur Sanatçısı Sedat Anar, dinletisi katılımcılarla buluştu.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 18. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları lise etkinlikleri ve Sedat Anar konseri ile devam etti. Kaynarca Anadolu Lisesi ve Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde gerçekleşen programda şairler öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi ve en güzel şiirlerini okudu. Kent Park Divan Kitap Kafe'de ise ?Çay, Simit, Şiir' programında şairler şiir okurken; Sedat Anar dinletisiyle geceye renk kattı.
Ahlaki değerlerin erozyonu
Öğrencilerle buluşan Somalili Şair Ladan Osman, 'Şiirlerimde beni en çok etkileyen şey ahlaki değerlerin erozyonudur. Bu Amerika'da yeni bir şey değil ama son dönemde özellikle çok dramatik bir hal almaya başladı. Şiirlerimde politik şekilde yazmasam da beni en çok etkileyen şey budur. 2 yaşında ki birinin bile göçmen mahkemesine çıkıp cevap beklenmesi beni etkiliyor. Şair olarak benim bu tarz şeyleri söylemek için özgürlük alanım var. Türkiye'ye geldim böyle şahane bir organizasyonda bulunuyorum' dedi.
Farklı kültür ve insan
11 tane şiir kitabı bulunan Makedon Vladimir Martinovski, 'Benim için şiir yazmak ve okumak insanlık tecrübesini kazanmak gibi bir şey. Daha önceleri denemeler ve makaleler yazıyordum ama şiir yazmıyordum, okuyordum. Şiir okurken şunu fark ettim; farklı ülkelerde ki insanlarla sanki diyalog halindeymişim gibiydi ve bu şekilde kendimi ifade etmek istedim. Farklı kültürler ve farklı insanlarla diyalog halinde olmak beni motive eden şeydir' ifadelerine yer verdi.
Dönüm noktası
Genç yaşta şiire başlayan Kağan Server Atıcı, 'Şiirlerimin çoğunu bu lisede yazdım. İyi şiir dediğimiz şiirlere 16 yaşımda başladım. Hocamın bana vermiş olduğu tiyatro oyunu ?Bir Garip Orhan Veli' sayesinde şiir ve birçok sanatçı ile tanıştım. Hilmi Yavuz şiiri ile tanıştım bu benim için çok büyük bir dönüm noktasıydı. Hem beni hayal kırıklığına uğratan hem de çok mutlu eden şiirlerdi' derken; Şair Talha Kuru, 'Şiire başlamam için şiire inanç duymam gerekiyordu. Bizim ilham dediğimiz şey bir insana var olan veya lütfedilen bir şey değildi. Bizzat şairin kendisi bir varoluş lütfediliyordu bu şiirler aracılığıyla. Bir şairin masumluk seviyesinden çıkıp deneyimli olabilmesi için âlimlik seviyesini her zaman idrak edebiliyor olması gerekmektedir' sözlerine yer verdi.
Kendi dilimde okuyorum
Boşnak Şair Safija Vehabovic, 'Şiirlerimi Boşnakça okumayı tercih ediyorum. Boşnakça okuduğum zaman onun daha iyi olduğunu ve anlatılanı daha iyi verdiğini düşünüyorum. Aslında her insan kendi dilinde şiirlerini okumalıdır. Çünkü bizlerin farklı bir dili algılamamız ve o şiir için yazılan duyguları çözüme kavuşturmamız geç olabilir' derken; Süleyman Ragıp Yazıcılar, 'Değer konusunda da mana arayışı benim için önemli. Yani hayatın bir manası var ve şüphesiz her şeyin bir manası var. Ne kadar kâmil olduğumuz, yani olgunlaştığımız ne kadar manayla dolduğumuzla eşdeğer benim için. Neye yönelirsek dikkatle, hürmetle, sevgiyle, muhabbetle oradan ciddi anlamda gönlümüz, zihnimiz, aklımız, kalbimiz irfanla, ilimle ve hikmetle dolacaktır' dedi.
En güzel etkinlik
Serap Kadıoğlu, 'Kültür anlamında çok güzel çalışmalara imza atan bir belediyemiz var. Teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte olma fırsatı verdikleri, sizinle konuşma imkânı yarattıkları ve bizlere bu güzel ortamı sağladıkları için çok teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte olduğumuz için çok mutluyuz. İnşallah ileride düzenlenecek şiir programlarında da beraber oluruz' ifadelerine yer verdi.