Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği'nin (GYİAD) Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)iş birliğiyle hazırladığı Türkiye'de Genç İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu'na göre, Türkiye'de üniversitelerden yeni mezun olan gençlerin yüzde 38'i iş arıyor. İş bulamamak, gençlerin psikolojilerinin yanı sıra aile ilişkilerini de negatif etkiliyor. Rapora göre yüzde 58.3 oranındaki çoğunluk, işsizlik sebebiyle aile ilişkilerinin olumsuz etkilendiğini ifade ediyor. Gençler, iş bulamadıkları için ailelerine karşı kendilerini mahcup hissediyor, çalışmayanlar kendilerini arkadaşlarına göre geride kalmış görüyor. İş arayışında olan gençlerin yüzde 78.2'si işsizlik durumlarından dolayı kendilerini arkadaşlarından geri kalmış hissettiğini belirtiyor.
Gençlerin talepleri azalıyor
İş bulamamak beklentileri düşürürken, yüzde 64'lük kesim sadece yol-yemek veren bir yerde çalışmayı isteyebileceğini söylüyor. 18-22 yaş arasında ise bu oran yüzde 74.3 ile daha yüksek. Diğer yandan çalışanların yüzde 64'ü işinden memnun olmadığını belirtiyor. Rapora göre işsiz olup iş arayışı bulunmayan katılımcıların yüzde 89.4 oranındaki çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Bu gruba mensup kadınların yüzde 92.1'i evli, yüzde 82.4'ü ise çocuk sahibi. Sonuçlara bakıldığında, çocuk sayısı arttıkça, kadınların iş arayışında oransal bir düşüş gözlemleniyor. Bu anlamda cinsiyet, medeni durum, çocuk durumu ve çocuk sayısı, özellikle kadınların piyasadaki istihdamını olumsuz yönde etkileyen önemli parametreler olarak göze çarpıyor. İş arayışı bulunmayan kadınların yüzde 83.4'ü ailevi sebeplerden ötürü çalışmadığını söyledi. ,
Her iki gençten biri girişimci olmak istiyor
Rapor verileri doğrultusunda, gençlerin girişimcilik konusunda istekli olduğunu söylemek mümkün. Katılımcıların yüzde 45.2'si yani her 2 kişiden biri, fırsatı ve imkânı olursa girişimci olmaya sıcak bakıyor. Daha önce denenmiş ama başarılı olamamış girişimlerin çoğu yeme-içme sektöründe yer alıyor (yüzde 19.4). Başarılı olamamış girişimler arasında 2. sırada yüzde 15 ile tekstil sektörü bulunuyor. Bu sonuçlara rağmen, imkân olsa girişimci olurum diyenler ağırlıklı olarak yine aynı sektörlerde (yeme-içme ve tekstil) girişimci olmayı planlıyor.
Yeni Mesaj