HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 04 MAYIS 2025, PAZAR

Arifiye Gölbaşı Parkta Turunçgil uzun antenli böceği tehlikesi?

03.04.2019 00:00

Arifiye Gölbaşı Parkta bulunan çınar ağaçları, Turunçgil uzun antenli böceği tespit edilmesi nedeniyle kesildi?

 

Arifiye Gölbaşı Parkta bulunan çınar ağaçları, 'Drakula' lakaplı Insecta sınıfı, Coleoptera takımı ve Cerambycidae familyasında bulunan turunçgil uzun antenli böceği tespit edilmesi nedeniyle İl Tarım Müdürlüğünün talimatı ile kesildi.

 Arifiye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Veysel Ihlamur yaptığı açıklamada;'Ergin erkeği 25 mm, dişisi 35 mm boyunda olan Turunçgil uzun antenli böceğinin erkekleri dişilere göre daha küçüktür. Erkeklerde antenler vücut boyunun 2-2,5 katına kadar ulaşabilir. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamaktadır. Yeterli besin kaynakları olduğu müddetçe fazla hareket etmezler, bulundukları ağacın yakınlarında 50 m. kadar hareket ederler. Anoplophorachinensis yapraklı ağaçları tercih eden turunçgil uzun antenli böceği, doğal yayılış alanlarında özellikle Citruscinsine bağlı bitki türlerinde (turunç, limon, mandalina gibi) önemli zararlara yol açarlar. Zarar verdiği diğer bitki türleri arasında; akçaağaç, at kestanesi, kızılağaç, huş ağacı, kızılcık, fındık, dağ muşmulası, alıç, kayın, Hibiscusspp. Lagerstroemiaspp. Mallotusspp elma, dut, çınar, kavak, kiraz, armut, söğüt, gül, karaağaç yer alabilmektedir. Turunçgil uzun antenli böceğinin zararları; konukçu olduğu bitki türlerine zarar verdiği gibi ölümüne de yol açan bir böcektir. Dişiler genellikle ağacın gövdesinin topraktan 60 cm yüksekteki yüzeyine veya dışarıda kalmış kök bölümlerindeki kabuklara T biçiminde yarıklar açarak yumurta bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar öncelikle kambiyum tabakası ile beslenir ve zamanla ağaçların odun dokusu içine girip gelişimini tamamlar. Bu yüzden kalitesinin bozulmasına neden olurlar. Erginler ise ince dalları ve kabukları yiyerek zarar verir.

Peki, turunçgil uzun antenli böceği mücadelesi nasıl olur?  Zarar görmüş olduğu tespit edilen ağaçların gövdesi küçük dilimler halinde kesilip gövdenin alt kısımları incelenir. Daha sonra toprakta kalan gövde kısmı ve kökleri de incelenmelidir.

Bu nedenle, ekiplerimiz İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri gözetiminde ağaçların kesimini gerçekleştirdi. Kestiğimiz çınar ağaçlarının yerine en kısa sürede, bu zararlının bulaşamayacağı ıhlamur ve benzeri türde ağaçları dikeceğiz.' dedi.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr