HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 11 ARALIK 2024, ÇARŞAMBA

Sakarya’dan giden su satıcıları tarife dinlemiyor mu? İşte şişe su fiyatlarının zam sebebi!

02.12.2024 12:01
Sakarya’dan giden su satıcıları tarife dinlemiyor mu? İşte şişe su fiyatlarının zam sebebi!
Sakarya’dan giden su satıcıları tarife dinlemiyor mu? İşte şişe su fiyatlarının zam sebebi!
Son bir yılda şişe su fiyatları yüzde 100 zamlandı. Sektör temsilcileri şişe sularda son zamanlarda yaşanan zamlanmanın nedenini özellikle Sakarya'dan İstanbul'a mal getiren yabancı markaların tarife dışı uygulamalarını ve fırsatçılığını suçladı.

ŞİŞE SULARDA YÜZDE 100 ZAM! SU PAZARINI YABANCI MARKALAR MI DOMİNE EDİYOR?

Son bir yılda şişelenmiş su fiyatlarına yüzde 100 zam gelirken, sektör temsilcileri fiyat artışının nedenini yabancı markaların pazar üzerindeki etkisine ve tarifeye uymamalarına bağlıyor. İstanbul Su ve Meşrubat Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, Sakarya gibi illerden gelen su markalarının belirlenen tarifelere uymadığını iddia ederek, "Fırsatçılık yapılıyor, bakanlık harekete geçmeli" çağrısında bulundu.

FİYATLAR TAVAN YAPTI

Türkiye'de musluk suları yerine şişelenmiş suların tercih edilmesi, bu alandaki talebi artırırken fiyatlar da hızla yükseldi. Sakarya'da 19 litrelik damacana fiyatı 160 TL'ye kadar çıkarken, ortalama değişim satış fiyatı ise 100-120 lira oldu.

"YABANCI MARKALAR KONTROLÜ ELE ALDI! SAKARYA'DAN GELENLER TARİFEYE UYMUYOR"

Akkaya, yabancı markaların tavan fiyat tarifesine uymadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı;

"Bu firmalar bayiliklerini ticaret odasına kaydettirip, serbest piyasa adı altında yüksek fiyatlarla satış yapıyorlar. Esnaf odası olarak bu fiyatları denetleyemiyoruz. Bursa, Sakarya, Bolu ve Kocaeli gibi illerden gelen su satıcılar tarifeye uymuyorlar. Bunlarda piyasada bildiğimiz yabancı markalar. Serbest piyasa adı altında satış yapıyorlar" 

"BU FIRSATÇILIĞA DUR DENİLMELİ"

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, son altı ayda yapılan iki zam için, "Fiyat artışları döviz kuru, enerji maliyetleri ya da asgari ücretle açıklanamaz. Bu fırsatçılığa dur denilmeli, Ticaret Bakanlığı denetim yapmalı" diyerek bakanlığı harekete geçmeye çağırdı.

TİCARET BAKANLIĞI'NIN AKTİF ROL OYNAMASI BEKLENİYOR!

Türkiye Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) verilerine göre, 2023 yılında ambalajlı su sektörü yüzde 1,6 büyüyerek 10,8 milyar litrelik pazar hacmine ulaştı. Sektörün toplam cirosu 31,1 milyar TL'ye çıkarken, kişi başına düşen tüketim 127 litre oldu. Türkiye ayrıca 74,4 milyon dolarlık su ihracatı gerçekleştirdi.

Sektör temsilcileri, 2024 yılında 11,1 milyar litrelik pazar hacmi hedeflerken, tüketici haklarını korumak için daha fazla denetim yapılması gerektiğini belirtiyor. Özellikle yabancı markaların piyasadaki etkisi ve fiyat artışlarının düzenlenmesi konularında Ticaret Bakanlığı'nın aktif rol oynaması bekleniyor.

medyabar
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr