Sakarya; tarihsel zenginliği, coğrafi konumu, ulaşım olanakları, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde ülke ekonomisindeki payı ve uygun yatırım koşulları ile Ülkemizin önemli illerinden biridir. Sakarya ilinin bilinen tarihi Hititlerle başlar.
Anadolu'da ilk siyasi birliği kuran Hititler, bu bölgeyi sınırları içinde bulundurmuşlardır. Hitit Devleti iç karışıklıklar ve bölünmeler neticesi yıkılınca, bu bölge Friglerin eline geçti. Dış güçlerin tahrikiyle iç karışıklıklar ve bölünmelerden sonra yıkılan Friglerin yerine bölgeye Lidyalılar hâkim oldular. Persler, M.Ö. 6. asırda Lidya Devletini yenerek Anadolu'nun mühim kısmını işgal ettiler. M.Ö. 4. asırda Makedonya Kralı İskender, Pers Devletini yenerek İran'ı ele geçirdi. İskender'in ölümü üzerine bu bölge, halefleri arasında ihtilaf konusu oldu. Bitinya Krallığı, Makedonya Krallığına karşı İskender'in ölümünden sonra iç bağımsızlığını ilân etti ve bu bölgeye hâkim oldu. M.Ö. 1. asırda Roma imparatorluğu, Bitinya Krallığı ile birlikte bu bölgeyi alarak kendi topraklarına kattı. M.S. 365'te Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Anadolu'nun diğer kısımları gibi Bitinya bölgesi de Doğu Roma'nın (Bizans) payına düştü. Altıncı asırda Justınıanus, Bitinya bölgesine önem verdi. İslâm orduları, zaman zaman ve bilhassa İstanbul'un fethi için bölgeden geçerken buraları fethetmişlerse de uzun müddet kalamadılar. Ayrıca Sâsâniler de zaman zaman bölgeye akınlar yaptılar.
Sakarya, 1071'de Selçukluların, 1291 yılında ise Osmanlıların egemenliğine girmiştir. 1800?lü yıllardan itibaren Kafkasya ve Balkanlardan göç edenler Sakarya'ya yerleşmiştir. Yakın tarih olan 26 Mart 1921'de Yunan işgaline uğramış olan İl, 21 Haziran 1921'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. Eski adıyla Adapazarı olan bu bölgede 1868 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Kocaeli iline bağlı bir ilçe iken,22.06.1954tarihinde Sakarya adıyla il olmuştur. İl belediyesi06.03.2000tarihinde Büyükşehir statüsüne kavuşturulmuştur. İlimiz, Marmara Bölgesinde, İstanbul'a 148 km. uzaklıkta, İstanbul-Ankara yolu üzerinde ve İstanbul-Antalya yolu kavşak noktasında bulunması itibariyle coğrafi konum avantajına sahiptir.

Sakarya, tarıma elverişli alanları, yağışlı iklimi, bol içme suyu kaynakları, ovaları, akarsuları, gölleri ve diğer doğal güzellikleri ile yerleşim için uygundur. İlimiz geniş bir alana yayılan ormanlık arazisi ile bu sektörde önemli bir paya sahiptir. Sakarya mısır, fındık ve beyaz et üretimi ile tarımda, ulusal ölçekteki kuruluşları ve organize bölgeleriyle sanayide ve çok sayıda ticari kuruluş ve turizm imkânlarıyla da hizmetler sektöründe yüksek bir potansiyele sahiptir.

Sakarya'nın nüfusu2015yılı sonu itibariyle953.181'dir.. İl nüfusunun yaklaşık yarısı erkek yarısı da kadın nüfustur. Yıllık nüfus artış hızı Binde21,7İlin yüzölçümü4.817Km2 olup, Km2'ye İl genelinde197kişi düşmektedir. İlimiz nüfus olarak iller arasında21.yüzölçümü olarak66.sıradadır.
Sakarya sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre iller arasında18.sıradadır. İlimiz Kişisel Mutluluk ve Memnuniyet Düzeyi Endeksine göre1.sıradadır. Ekonomi ve Yaşam Endeksinde ise9.Sıradadır.
İlimiz dış ticarette ülkemizin önde gelen illeri arasındadır. Sakarya'daki ihracat yapan KOBİ ve büyük sanayi kuruluşları iller bazında Türkiye'de8.sıradadır.2014yılında ihracat2.605.030.000Dolar, ithalatımız ise1.663.810.000Dolardır.2014yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı6olmuştur.2015yılında ihracat1.925.739.000Dolar, ithalat1.512.601.000Dolardır.2015yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı7olmuştur.
Sakarya'da mevcut avantajların yanında, özellikle eğitim, sağlık, ulaşım ve sanayi alt yapısında önemli gelişmeler sağlanmıştır. İl'in bu özelliği çekiciliğini arttırmıştır. Bu durum bir yandan insanların İlimizde yaşama isteğini artırmakta, diğer yandan artan nüfusun hizmet taleplerinin karşılanması hususunda çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Gelecek on yıllık dönemde sosyo-ekonomik kriterlere göre Sakarya'nın Ülkemiz illeri arasında ilkon sıraiçinde yer alacağı öngörülmekte ve çalışmalar bu stratejik hedef doğrultusunda yürütülmektedir.

SAKARYA İLİNDE TARIM
Ülkemiz ve Bölgemiz ekonomisinin temel taşlarından birini oluşturan tarım, İlimizde de ekonomik ve sosyal hayattaki yeri ile önemli bir sektördür. Sanayi ve hizmet sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmeye rağmen tarım ekonomide önemli pay almayı sürdürmektedir. Sakarya'nın İklimsel Özellikleri: Bölge Aşağı Sakarya Havzasında, Marmara'nın doğusunda yer almakta olup, iklim hem Karadeniz hem de Marmara bölgesinin özelliklerini yansıtmaktadır. İlin güneyindeki dağlık kütleler bilhassa kuzeyden gelen hava kütlelerinin hareketini yavaşlatan, yön veren etken olarak sahanın daha fazla yağış almasına sebep olmaktadır. Çevredeki denizler, göller ve ovadaki bataklıklar sebebiyle nemli bir havaya sahiptir. Bölgede yağışlı gün sayısı ve miktarı, Marmara bölgesine nazaran daha fazladır. Ancak yağış miktarı Karadeniz'den iç kesimlere doğru azalır. Karasu'da 1000 mm olan yıllık toplam yağış miktarı, Sakarya'da 840 mm, Geyve'de 600 mm ye kadar düşer. Bölgenin hakim rüzgar yönü kuzeybatıdır (NW). Nisbi nem ortalaması r'dir. İklim genel olarak kışlar bol yağışlı ve az soğuk, yazlar ise nemli ve sıcak olur. Uzun yıllar ortalamasına göre yağışın mevsimlere dağılışı; ilkbahar aylarında 179,2 mm, yaz aylarında 148,4 mm, sonbahar aylarında 279,1 mm, kış aylarında ise 233,8 mm'dir.
Arazi Yapısı: İl'deki tarım alanları, Sakarya Nehrinin suladığı verimli alüviyal topraklardan oluşmaktadır. Arazilerin küçük ve parçalı olması; ildeki tarımsal faaliyetleri, birim alandan daha yüksek gelir elde edilebilecek alanlara yönlendirmiştir. İlimizde tarım işletmelerinin küçük ve arazilerin parçalı oluşundan dolayı sürdürülebilir üretim yapılması her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu nedenle Aşağı Sakarya ovasındaki 59.000 hektar alanın toplulaştırılması özel önem kazanmıştır. Sulanabilir 93.000 hektar alandan 19.151 ha. sulanmaktadır.
İldeki mevcut tarım işletmelerinde, genellikle bitkisel ve hayvansal üretim birlikte yapılmaktadır. İlin kuzeyinde fındık, orta kuşakta tarla ziraatı, güneyinde meyvecilik hakimdir. Son yıllarda etlik piliç yetiştiriciliği ile dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği hızla gelişmiştir. İl yüzey şekilleri, iklim ve doğal bitki örtüsü bakımından birbirinden farklı dört kesimden oluşmaktadır. I. Alt Bölge: Sakarya Nehri'nin içinden geçtiği Pamukova ve Geyve Ovalarının bulunduğu havza mikro klima özelliği göstermekte olup, narenciye dışındaki tüm ürünlerin (özellikle meyve ve sebze) üretimi için ideal özelliktedir
Ülke genelinde tarım sektörü GSMH içinde % 8'lik pay almakta iken Sakarya'da % 18,30'luk pay ile ilk sırada yer alarak sanayiye kaynak aktaran itici bir güç konumundadır. İldeki tarımsal gelirde en yüksek pay hayvancılık sektörüne aittir. Meyvecilik gelirleri içinde en büyük payı fındık almaktadır.
Türkiye'de kaliteli dış ve iç mekan süs bitkileri yetiştiriciliği konusunda öncü olan ilimiz yüksek kalitede verimli toprağa sahip 516 hektar alan üzerinde faaliyet göstermektedir. Dış ve iç mekan süs bitkileri yetiştiriciliği konusunda faaliyet gösteren 224 işletme, değişik tür ve ebatlarda süs bitkilerini Türkiye pazarı ile birlikte komşu ülke pazarında da sunmaktadır
Sakarya'da toplam 157 tarımsal örgüt olup, bu örgütlerde 228.443 üye mevcuttur.
Ziraat Odalarına üye olan çiftçi sayısı 71.521
Sakarya ili topraklarının yarıya yakın bir bölümü tarıma elverişli durumdadır. Tarımda ileri teknoloji kullanan uygulamalara geçmek, verimliliği ve üretimi arttıracaktır. Sakarya'nın verimli arazilerinin; dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, seracılık ve organik tarım gibi katma değeri yüksek tarımsal ürünlerde kullanılması için çiftçiler yönlendirilmelidir. Sakarya ili tarımsal faaliyetlerinin yarısını hayvansal üretim oluşturmaktadır. Sakarya'yı merkez haline getirecek yeşil hayvancılık OSB'lerinin kurulması beklenmektedir.
İŞTE 1200 Dönüm Tarım Toprağı 1.Organizeye ilave
SAKARYA 1. OSB GENİŞLİYOR
İlimizin ilk Organize Sanayi Bölgesi olma özelliğini taşıyan genişletme çalışmalarına başlanan Arifiye ilçesinde ki 1.OSB; yeni hali ile Karasu Demiryolu ve D-100 karayoluna direk bağlanarak adeta lojistik bir üs haline gelecek.
SATSO tarafından hazırlanan 1.OSB'nin genişleme projesinin 25 binlik planlara işlenmesi ve konut alanlarının sanayi alanlarına dönüştürülmesi konusu Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek komisyonlara gönderilmeye başlandı. Bin 260 dönüm ilave edilecek olan Sakarya'nın en büyük OSB'si için SATSO, Büyükşehir Belediyesi ve 1.OSB yönetimi ortak çalışma yürütüyor.
Dev Proje
7 bin 500 kişiye iş sağlaması beklenen genişleme projesi içerisinde 1 adet fabrika satış mağazalarının konuşlanacağı AVM, kreş, cami, restoranlar, yaşam merkezleri, cami ve banka şubeleri bulunacak. Burada yatırım yapacak firmalardan kapasitenin üzerinde başvuru olması halinde firmalar arasında seçim yapılacak. Birinci kriter firmaların çevre dostu olması ve 1. OSB'de faaliyet gösterip büyümek isteyen kuruluşlar olacak.
Lojistik Üs
Genişleme çalışması ile 1. OSB, D-100 Karayolu ve Karasu Demiryolu hattı üzerinden Karasu Limanına direk bağlanacak. Demiryolu için OSB'nin yanında bir yükleme istasyonu inşa edilecek. Böylece firmalar nakliyesini yapacakları ürünleri daha ekonomik bir şekilde liman üzerinden tüm dünyaya gönderebilecek. 1. OSB'yi lojistik üs haline getirecek proje ile 30 yeni firma OSB içinde fabrika kuracak.
TARIM

Sakarya ili topraklarının yarıya yakın bir bölümü tarıma elverişli durumdadır. İlin 487.800 hektarlık toplam alanı içinde I?luk bölümünde tarım yapılmaktadır. Bu alanların önemli bir kısmı 1. sınıf tarım alanlarından oluşmaktadır. İl tarımında, modern tarım teknikleri etkin olarak kullanılmakta, iklim şartları ve yağış rejiminin elverişliliği nedeniyle ovalık kesimlerde sulamaya ihtiyaç hissedilmeden çoğu ikinci ürün bitkisinin tarımı kolaylıkla yapılmaktadır. İl tarımsal ürünler üretiminde tarla ürünleri, sebze ve meyve ürünleri dışında, ayrıca son yıllarda gelişmeye başlayan ve bugün yoğun bir faaliyet alanı olarak görülen seracılık ürünleri (hıyar, marul, domates biber v.b.) ve süs bitkileri de üretilmektedir. Sakarya İli'ndeki tarımsal faaliyetlerden ülke ortalamasının üzerinde verim elde edilmektedir.

İl hayvancılığının mevcut durumu incelendiğinde ise; Sakarya ili tarımsal faaliyetlerinin yarısını hayvansal üretim oluşturmaktadır. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı azdır. İlde hayvancılık, meraya dayalı ve küçük çapta sürdürülen koyunculuk faaliyetleri bir tarafa bırakılacak olursa; büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde besi ve süt sığırcılığına yönelik olarak kapalı sistem hayvancılık faaliyetleri tercih edilmektedir. Sakarya ilinde hayvansal üretime bağlı olarak et, süt ve yumurta tesisleri de gelişmiştir. İlde sığırcılık sektörü yanında tavukçuluk sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmış; modern beyaz et ve yumurta tesisleri faaliyete geçirilmiş ve bunlara bağlı kesimhaneler kurulmuştur. Üst düzey teknolojiye sahip 1000'in üzerinde broiler işletmesi ile Sakarya, kanatlı hayvan üretiminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer almaktadır.

Sakarya ekonomisinde tarımın önemli bir yeri vardır. İl istihdamının yaklaşık yarısı tarım sektöründe gerçekleşirken, arazilerin yarıya yakını tarım arazisidir. İl; fındık, mısır, çeşitli sebze ve meyve, tarla bitkileri, süs bitkiciliği, büyükbaş hayvancılık ve broiler üretiminde ülkemizin en önemli illerinden biridir. Sakarya'nın tarım ve hayvancılık alanındaki en büyük avantajları aşağıdaki gibi özetlenebilir;
- Toprak ve iklim şartları
- Yağış rejimi
- Tarım alanlarının büyük çoğunluğunun 1. Sınıf tarım arazisi olması
- Ulaşım olanakları
- Ülkemizin en önemli metropollerine ve pazara olan yakınlığı
- Halihazırda tarım ve hayvancılık üssü olması, tecrübesi
- Zengin ve geniş su havzası
- Tarım sanayinin gelişme potansiyeli
- İlde Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün bulunması




BU fotoğraf neyin nesi demeyin Bu Topraklar üzerine Betona dökülecek SEBZE VE MEYVE HAL alanı
Sakarya Tarım ürünlerinin Pazarlama yeri değil başka illerden getirilecek ürünlerin dağıtım yeri olacak
