Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, son günlerde ülkenin çeşitli bölgelerinde sıkça yaşanan deprem olaylarının maddi ve manevi hasarları olmamasının sevindirici olduğunu ancak yaşanması muhtemel bir büyük deprem için de alınması gereken tedbirleri de hatırlattığına dikkat çekti.
Başkan Altuğ, 'İlimizin kent hafızasında yaklaşık 30-35 yılda bir depremler yaşandığı görülmektedir. Son günlerde sık sık ülkenin çeşitli illerinde yaşanan depremler ve uzmanların yaptığı açıklamalar büyük bir depremin de yaklaşma ihtimaline işaret ediyor.
Depremi önlemek, engellemek gibi bir gücümüz yok. Sadece deprem anı ve sonrasına yönelik tedbirler ve eylem planı ile hazırlık yapabiliriz. Deprem gerçeğini gündelik hayatımızın merkezinde tutamayız, ancak tedbirlerimizi alarak hazırlıklı bir şekilde depremi yaşamak her anlamda kaybımızı daha da azaltacaktır.
Bu konuda kurumlarımızın, devletimizin ciddi çalışmaları var, bu çalışmalardan halkın da haberdar olması çok önemli. Deprem, sadece kurumsal değil, toplumsal ve bireysel hazırlık gerektiren bir durumdur.
Deprem Eylem Planı Tatbikatı
Deprem acil eylem planının gözden geçirilmesi, belirlenmiş olan deprem anında toplanma alanları konusunda bireylerin bilinçlendirilmesi ve panik havasına mahal verilmemesi gerekiyor. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi deprem eylem tatbikatı ile Sakarya'nın bu konuda eksikleri de belirlenmelidir.
Kentsel Dönüşüm
Son 1999 Marmara Depreminin ardından geçen 20 yılı aşkın sürede kentsel dönüşüm özellikle kent merkezinde çözülmeyi bekleyen bir sorun olarak durmaktadır. Bu konuda çalışmalar hızlandırılmalı. Geldiğimiz noktada özellikle şehir merkezinde kentsel dönüşümün önemini, kentsel dönüşüm yapılmadığı takdirde yaşanabilecek durumların bilincindeyiz. Önlemlerimizi almalıyız.
Depreme en büyük hazırlık, sağlam ve deprem teknolojisine dayalı binalar inşaa etmektir. Sakarya olarak biz son depremin ardından bu konuda dersimizi alarak dayanıklı ve az katlı binalarla yatay büyüyen bir il olduk. Yatay şehirleşme konusunda kararlılığımızı sürdürmeli ve planlarımızı bu yönde uygulamalıyız.
Var olan deprem eylem planlarında güncellemeler yapılmalı, tatbikatlarla eksikler belirlenmeli. Bu konuda paniye kapılmadan tüm Sakaryalılar olarak hazırlıklarımızı yapmalıyız.
Şehrimiz olası bir depreme ne kadar hazır?
Araştırmalara göre; konut olarak bakıldığında, Sakarya'da 1999 Marmara depreminde yaklaşık 146 bin konut depremi yaşamıştır. Bunlar; ağır, orta, az hasarlı ve hasarsız konut toplamıdır. Bu konutların durumu gözden geçirilmelidir.
Özellikle, Türkiye ekonomisinin ana lokomotifini oluşturan ve nüfusun yüzde 25'inden fazlasını barındıran Marmara Bölgesi'ndeki olası büyük depremin verdiği zararı daha önce de yaşadık. Bunu en aza indirmek ilimiz adına tüm Sakaryalıların bilinçli hareket etmesiyle mümkündür.'