HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 MAYIS 2025, PAZARTESİ

Mobilya sektörüne düğün dopingi

07.06.2016 00:00

İlk teravih eda edildi ve ilk sahura kalkıldı, oruç için ilk niyet yapıldı. On bir ayın sultanı Türkiye'de az da olsa çarşı-pazarda hareketliliği artırdı. Ancak özellikle Gazze, Libya, Afganistan, Yemen ve Suriye bu sene de Ramazana buruk bir başlangıç yaptı.

Dünya genelinde yaklaşık 1.8 milyar Müslüman ayların sultanı mübarek Ramazana kimi yerde sevinç, kimi yerde acı ve sıkıntılarla girdi. Ülkemizde eski Ramazanlar kadar olmasa da çarşı-pazarda yoğunluk yaşanıyor. Vatandaşlar Ramazan dolayısıyla özellikle normalde sofralarında fazla yer vermedikleri hurma satın alıyor. Hurma fiyatları ise 8 lira ile 140 lira arasında değişiyor. İran hurması 8 TL iken; Medine hurması kalitesine göre 30-50 TL'ye, Acve hurması 140 TL'ye alıcı buluyor.

Et satışlarında artış

Et satışları Ramazanla birlikte artış gösterdi. İstanbul'da marketlerde kıymanın kilosu yaklaşık 40 TL'den, kuşbaşının kilosu ise 45 TL'den satılıyor. Çok sayıda kasap, Ramazan ayında et fiyatlarının daha da artacağını ifade ediyor. Bu arada Türkiye bu sene Ramazan öncesinde Bosna-Hersek'ten 6 bin ton et ithal etti. Haziran ayı olması nedeniyle pazarlarda özellikle sebze-meyvede bolluk yaşanıyor.

Suriye'de bir buruk Ramazan daha

İç savaşın 6. yılında Suriye'de milyonlar bir Ramazana daha 'eza ve cefa' içinde girecek. Yaklaşık 5 milyon kişinin terkettiği Suriye topraklarında halen 17 milyon insan yaşıyor. Ülkede özellikle gıda ve su sıkıntısı yaşanıyor. Bu durum 27 Şubat'ta yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına rağmen Ramazanda da değişmeyecek. Libya, Yemen ve Afganistan da bu Ramazana iç savaş içinde girdi.

Yüksekova'da da buruk başlangıç

Sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı olarak kaldırılmasıyla Hakkari'nin Yüksekova ilçesine dönen ve terör olayları nedeniyle evleri yıkıldığı için evsiz kalan vatandaşlar, ramazan ayına hüzünlü giriyor.
İlçede 13 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu" kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı kaldırılmasıyla 78 gün evlerinden uzak kalan vatandaşların dönüşü sürüyor. Terör olayları nedeniyle uzun süre ilçeden ayrı kalmak zorunda kalan birçok vatandaş, evlerinde yaptığı onarım ve temizliğin ardından normal hayatına devam ederken, çoğu vatandaş da yıkılan evinin üzüntüsünü yaşıyor. Evleri kullanılmaz hale geldiği için ramazanı evsiz karşılayan birçok vatandaş, evinin önünde çadırlar kurarak hayatlarına devam ediyor. Yiyecek ve içeceklerini odun ateşiyle pişiren vatandaşlar, ramazan için de temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Gazze'de tablo değişmedi

İsrail ablukası altındaki Gazze'de ise esnaflar Ramazan öncesi yapılan alış verişin İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle piyasayı etkileyecek şekilde durgun geçtiğini ifade etti. Ez-Zaviye Çarşısı Gazze'deki en eski ve en önemli çarşılardan biri olup Ramazan alış verişlerinin yapıldığı bir yer. Ez-Zaviye Çarşısı esnafı ablukanın devam etmesinden dolayı Ramazan öncesi alış verişin 'durma noktasına' geldiğini belirtti. Esnaftan Abdulkadir Ebu Şaban, alış verişin çok durgun olduğunu ve bunun abluka, yoksulluk ve işsizlikten kaynaklandığı ifade etti. Süt ve süt ürünlerini satan Yusuf Ebu Dekka da "İsrail ablukası ve yoksulluk hayatın tüm yönleri üzerine kara bulut gibi düştü. Gazzeliler artık Ramazan ayına hazırlık için alış veriş yapamaz haldeler. Ramazan boyunca hareketliliğin yaşanmasında yine de bir ümidimiz var. Bölgenin yaşadığı ekonomik ve zor hayat şartlarına rağmen piyasanın normale dönmesini ümit ediyoruz" dedi.

Moskova'da Ramazan çadırı kuruldu

Rusya'nın başkenti Moskova'da yaşayan Müslümanlar Ramazan hazırlıklarını Pazar günü itibariyle tamamladı. Moskova'daki camilerin etrafında Ramazan dolayısıyla dini kitap, seccade ve takke satışları hız kazanırken ramazan süresince her gün yaklaşık 700 kişinin iftar yapacağı çadır kuruldu. Moskova Müslümanları Dini İdaresi Yetkilisi Rifat İsmaylov, Zafer Parkı'nda kurulan ramazan çadırında ay boyunca her akşam yaklaşık 700 kişiye iftar verileceğini söyledi. İsmaylov, "Moskova Müslümanları Dini İdaresi olarak ramazan ayı süresince her akşam iftar vermek ve çeşitli dini programlar düzenlemek amacıyla bu sene 11. kez ramazan çadırı kuruyoruz. Çadır, tek seferde 450, akşam boyunca yaklaşık 700 kişiye hizmet verecek" dedi. Ramazan çadırına Müslümanların yanı sıra diğer dinlerin temsilcilerinin de geldiğini belirten İsmaylov, "Böylelikle biz İslam dinini tanıtma fırsatı bulurken, onlar da bizimle iftar yaparak değerlerimizi paylaşıyorlar" diye konuştu
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr