SAKARYA'DA ACİLEN MİLLİ TARIM PROJELERİ UYGULANMALI!..
Sakarya Medya Derneği Başkanı ve Milli Ekonomi Modeli Sakarya temsilcisi Mehmet Sağlam, adeta uçurumun kenarında olan tarım ve hayvancılık kesimi için, çözüm arayışları devam eden, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem Yüce ve Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Sayın Adem Sarı'ya seslendi!..
Sağlam; Sayın Başkanlarım, tarım ve hayvancılık kesiminin sıkıntılarına çözüm üretmekte gerçekten kararlı iseniz! Çözüm yanı başınızda.
Yakın zamana kadar, Kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydik, şimdi ise, buğday, mısır, pamuk, patates, soğan gibi en temel ürünlerimizde bile ithalatçı konumuna geldik. Ülkemizde, özelde ilimiz Sakarya'da, acilen ve acilen Milli tarım projelerini, yani Milli Ekonomi Modelinin tarım ve hayvancılık projelerinin hayata geçirilmesi şarttır...
Sayın Başkanlarım! Önümüzde Atatürk'ün Türkiye'si örneği var. Atatürk, Osmanlı'dan kalan borçları da öncelikle tarımla ödedi, kurulan bütün sanayi kuruluşları da tarım üretiminin desteğiyle oluşturuldu. Tarımla sadece milletin karnı doyurulmadı, her türlü adım tarımla atıldı.
Daha sonraları Atatürk'ün "milli" çizgisinden sapıldı; serbest piyasa ekonomisi, kapitalizm diye diye, sürdürülebilir borçlanma diye diye, AB'ye üyelik, ABD ile stratejik müttefiklik diye diye sadece tarım değil, her şey bitme noktasına geldi.
Tarımda ithalata mahkûm hale geldik. 2003-2018 yılları arasında Türkiye 95 milyar 260 milyon dolar tutarında tarımsal ürün ithal etti.
Sağlam sözlerine şöyle devam etti; peki bizim önerimiz nedir? tabiki Rusya ve Çin başta olmak üzere 4 milyar nüfusa sahip BRICS devletleri tarafından uygulanmakta olan Prof. Dr. Haydar Baş Beyin Milli ekonomi modelini, kısmide olsa Sakarya'da devreye koymak...
Milli ekonomi modelinin Tarım projelerinden bir kaç örnek veren sağlam; acilen Sakarya'mızda milli tarım projeleri devreye konulmalı. Çiftçimiz ekeceği ürünün tohumunu tarlaya atmadan çiftçimizle temasa geçilmeli. Öncelikle, ilimizde tüketmiş olduğumuz tüm ürünlerin üretimi konusunda, çiftçimize tavsiyede bulunulmalı. Üretim maliyetlerinin aşağı çekilebilmesi için, Büyükşehir Belediyemizin her türlü imkanı seferber edilmeli. Bölgelerde bulunan kooperatiflerle birlikte ortak çalışmalar yapılarak, çiftçimizin üretmiş olduğu tüm ürünlere, ürün alma garantisi verilmel. Doğal afat ve zararlara karşı çiftçimizin yanında olup, zararın karşılanması için STB ve Belediye olarak gerekenler mutlaka yapılmalı ve çiftçimizin zararı kuruşu kuruşuna temin edilmeli.
Sağlam son olarak; Milli ekonomi modelinde bulunan ve yukarıda bir kaç ana başlıklarla saymış olduğumuz yüzlerce tarım projesi, Sakarya'mızda acilen uygulamaya konmalı. Milli Ekonomi modeli Sakarya temsilcileri olarak bizler her türlü desteğe hazırız. yeterki siz talep edin. dedi...