Darbe girişimiyle Türkiye'yi büyük bir kaosun içine sokmayı amaçlayan FETÖ'nün arkasında büyük bir dış destek var. Barzani'den Papa'ya, ABD'den Almanya'ya kadar Türkiye düşmanı büyük bir cephe yıllardır maşa olarak kullandıkları FETÖ'ye sahip çıkıyor.
HABER MERKEZİ
15 Temmuz'da darbeye kalkışan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) en büyük desteğini batıdan ve batı güdümündeki kuklalardan alıyor. Terör örgütü PKK'nın en önemli hamilerinden biri olan Yahudi asıllı Peşmerge lideri Mesut Barzani FETÖ'ye de sahip çıktı.
Barzani, Türkiye'nin FETÖ okullarını kapatın talebine olumsuz cevap verdi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Eğitim Bakanlığı, bölgede faaliyet gösteren Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait 20 okulun kapatılmayacağını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada,
"Birkaç gündür medyada Kürdistan bölgesinde 20 okula sahip 12 bin 719 öğrenciye eğitim veren Işık Okulları'nın kapatılacağına dair iddialar yayınlanıyor" denildi. Açıklamada, söz konusu okulların kapatılması veya ileride nasıl yönetileceklerine dair hükümet tarafından bakanlıklarına herhangi bir resmi kararın gönderilmediğine yer verilerek, "Öğrencilerin genel menfaati her şeyin üstünde tutuluyor ve mevcut durumda okulların kapıları da kapatılmayacaktır" ifadeleri kullanıldı.
FETÖ'nün IKBY'nin Erbil kenti başta olmak üzere Süleymaniye, Duhok ve Halepçe kentlerinde çeşitli eğitim kurumları bulunuyor. Bunun yanında örgütün Erbil merkezli Devran FM adında yayın yapan bir de radyosu var.
Avrupa'dan FETÖ'ye tam destek
FETÖ'nün arkasındaki en önemli destek ise sözde stratejik ortağımız ABD, İsrail ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri. Bu ülkeler maşa olarak kullandıkları FETÖ'yü korumaya devam ediyor. Bu yönde son açıklama İsveç'ten geldi.
Stockholm yönetimi, Türkiye'deki darbe girişimine karışanları Ankara'ya geri vermeyeceğini ilan etti. Teröristbaşı Fethullah Gülen'i 'muhalif lider' olarak tanımlayan göçmen ajansı Migrationsverket, kalkışmayla güçlü bağlantıları dahi olsa FETÖ'cüleri ülkeden göndermeyecek.
Migrationsverket söz konusu kararı darbeden üç gün sonra aldı. Ajans sözcüsü Guna Graufelds, İsveç'in sığınmacıların geldiği ülkeleri güvenli ya da güvensiz şeklinde kategorize etmediğini ancak bunun yerine bireysel başvurularla ilgili karar verdiklerini söyledi. Daha önce de Almanya'dan FETÖ'ye destek açıklaması gelmişti.
Türkiye'nin Almanya'daki FETÖ kurumlarına yönelik inceleme talebi olumsuz karşılık bulmuştu. Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmmann, "Tabii ki böyle bir şey yapmayacağız" demişti. İsveç ve Almanya örneğinde olduğu gibi Avrupa Birliği'nin tamamı Türkiye'ye karşı FETÖ'nün yanında yer aldı. Uzun süre darbe girişimini kınamaya dahi yanaşmayan AB, bu demokrasi havariliği konusundaki samimiyetsizliğini de bir kez daha ortaya koymuş oldu.
Papa'dan Gülen'e vefa!
FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'e dikkat çekici bir destek de Vatikan'dan geldi. Papa Franciscus, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili "Aldığım bilgilere göre orada halen ne olduğundan emin değilim" ifadesini kullanmıştı.
Bu açıklama FETÖ'ye destek olarak değerlendiriliyor. FETÖ lideri Gülen 1998'de Vatikan'a yaptığı ziyarette Vatikan'ın İslam dünyasında Hıristiyanlığı yaymak için geliştirdiği Dinlerarası Diyalog projesinin bir parçası olmuş ve yıllarca bu projenin Türkiye'de uygulanmasını sağlamıştı.
Fethullah Gülen'in Papa'nın Müslümanlar arasında Hıristiyanlığı yayma konusunda büyük çaba gösteren FETÖ'ye destek çıkması sürpriz olmadı.
John Kerry Ankara'ya geliyor
Türkiye bir yandan da FETÖ lideri Gülen'i ABD'den iade etmesini istiyor. ABD ise iadeye yanaşmıyor. Bu kapsamda Türkiye'den delil isteyen ABD adeta ipe un seriyor. ABD'nin FETÖ'ye desteği iki ülke arasında gerilime neden olurken Washington'dan Ankara'ya ziyaretler devam ediyor.
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'dan sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Ankara'ya geleceği açıklandı. Kerry'nin ay sonunda Türkiye'yi ziyaret edeceği belirtiliyor. Kerry'nin ziyaretinde görüşmelerin ana unsurunun Gülen'in iadesi olması bekleniyor