SATSO'da düzenlenen konferansa katılan Siemens Dijital Fabrikalar Yöneticisi Hakan Mavruk, 'Dünya ülkeleri olarak Çin'e yeniliyoruz. Çin'le rekabet edebilir hale gelmek için çok hızlı tasarlayıp, üretmeli ve aynı hızla pazarlamalıyız' dedi
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Teknokent ortaklığı ile 'Türkiye perspektifinden endüstri 4.0 uygulamaları' konulu bir konferans düzenlendi. Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Hakan Mavruk ve Arçelik Üretim Teknolojileri Direktörü Mustafa Esenlik'in konuşmacı olarak katıldığı konferansın ev sahipliğini SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul gerçekleştirdi.
KATILANLAR
Konferansa ayrıca Vali Yardımcısı Hikmet Dinç, Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, rektör yardımcıları, dekanlar TÜBİTAK Marmara A.Ş. Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlekçi, Sakarya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Tahsin Engin, Kocaeli Teknokent Genel Müdürü Ahmet Balkaya, SATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, il protokolü, daire müdürleri ve STK Temsilcileri iştirak etti.
100 YILLIK BİLGİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Teknokent Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, son 40 yılda üretilen bilginin, yazınının icadından bu yana insanlığın ürettiği bilgiden çok daha fazla olduğunu belirtti. Engin, son 10 yılın neredeyse geçmiş 100 yıla denk bilgi üretimi anlamına geldiğine dikkat çekti.
DÜNYA DEĞİŞİYOR
SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul ise, sanayi ve üniversitenin birbirinden uzak kalmasının düşünülemeyeceğini ifade ederek, 'İş dünyamız bu anlamda her fırsatta üniversitemizle, akademisyen ve öğrencilerle bir arada olmak, ortak çalışmalar yapmak istiyor. Çünkü dünya değişiyor, yöntemler değişiyor. Kendimizi ve kurumlarımızı zamanın ruhuna, çağın şartlarına ve sert rekabete göre yenilemezsek başarılı olmamız mümkün değildir' dedi.
YENİLİK TAKİBİ
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise yaptığı konuşmada yükseköğretimde her türlü yeniliği yakından takip ettiklerini belirterek, 'Dünyayı yakından bilip tanıyıp oradaki gelişmelere göre bir iş yapıyorsanız bu sizi ileri taşıyacaktır. Şimdi endüstri 4.0 kapsamında yapılmak istenen şeyler aslında bizim üniversite de yaptığımız işlerin benzeri biz de dijital bir üniversite kurmaya çalışıyoruz' dedi.
GLOBAL DEĞİŞİM
Arçelik Üretim Teknolojileri Direktörü Mustafa Esenlik, ise global değişim ve dönüşümlere karşı kayıtsız kalmanın imkansızlaştığının altını çizerek, 'Dünya hızla gelişiyor ve her geçen gün belirsizlikler artıyor. Bu anlamda insanların tüketim alışkanlıklarından sosyal yaşamlarındaki ihtiyaçlarına kadar pek çok şey değişim göstermiştir. Sosyal medya bu konuda oldukça etkili. Dünyada kendini ispat etmiş çok büyük markaların bu değişime paralelinde gelişmeleri kaçınılmazdır. Ancak dijitalleşerek kurtulabilirler' diye konuştu.
DAHA FAZLASI
Siemens Dijital Fabrikalar Proses Enstitüleri Yöneticisi Hakan Mavruk ise sisteme hızla hazırlanmak gerektiğini vurgulayarak, 'Endüstri 4.0'ın evrim sürecinin başlama nedeni Çin'dir. Dünya ülkeleri olarak Çin'e yeniliyoruz. Çin'le rekabet edebilir hale gelmek için çok hızlı tasarlayıp, üretmeli ve aynı hızla pazarlamalıyız. Ne kadar hızlı olmalıyız? Kopya edilmesinden daha hızla üretmeli ve pazarlamalıyız. Bu da daha karmaşık daha teknolojik ürünler demektir. Bu ürünler esnekliği de beraberinde getiriyor. Üretilen bir model için yalnızca bir hat oluşturulur ve bu hat üzerinde değişimler ve gelişimler söz konusu olabiliyor' dedi.