HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 04 MAYIS 2025, PAZAR

Adapazarı Bal Kabağı Vitamin Deposu

01.11.2016 00:00
Adapazarı Ziraat Odası Meclisi Kabak Üreticisinin Pazar sıkıntısını gidermek için Bir dizi tanıtım Proğramı Hazırladı. Adapazarı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi Şenoğlu"Kabak Sakarya ilinin bir markası.Ziraat Odası olarak bir dizi tanıtım çalışmasına başladık.İnşallah bu çalışmalarla üreticimizin ürünlerinin satışına katkıda bulunuruz"dedi. Balkabağının faydaları saymakla bitmiyor

Yemeği, çorbası, tatlısı, Balkabağının her hali damak tadını mest ediyor. Peki ya faydalarını biliyor musunuz?

Yurtdışında da oldukça sık tüketilen balkabağı ülkemizde de özellikle kış aylarında tatlısı yapılarak yenilmektedir. Balkabağının çorbası bile yapılıyor, ancak maalesef tadı herkese hitap etmiyor. Kabak tatlısı yanında cevizle birlikte oldukça masum tatlılardan biri. Çünkü kesinlikle faydası çok fazla! İşte balkabağının faydaları ve faydalarından yararlanmanın farklı yolları? Mineral bakımından çok zengin Potasyum, bolca demir, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içermektedir.. Özellikle çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Demir içermesi nedeni ile kansızlığı önler. Doğal ve çok güçlü bir antioksidan Balkabağı, çok yüksek miktarda beta karoten içerir ve beta karoten en iyi antioksidanlardan biridir. Vücudu mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Eşinize, çocuklarınız ve kendiniz için harika bir besin kaynağı olan balkabağını kış aylarında bolca tüketin. Düşük Kalorili bir lif kaynağı Balkabağı, bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler vücudumuzdaki toksinlerin, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün yani kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu lifler bağırsaklarda su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar. Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo kontrolünde ve diyetlerde de önemi büyüktür. Kabızlık ve Hemoroid problemi olan kişiler için doğru adres olduğu kesin. Çok iyi bir A vitamini kaynağıdır A vitamini deri ve hücre yapısı için çok önemlidir. Göz ve görme sağlığı bu vitamine bağlıdır Kuruyan ciltlere birebir Son yıllarda kozmetik kremlerin içerisinde sıkça kullanılmaya başlanan balkabağı ilgileri üzerine çekti. İçerdiği beta karoten cildin yenilenmesini sağlar, lekeleri azaltır ve cildi serbest radikallere karşı korur. Siz de bebek gibi yumuşacık bir cilde sahip olmak istiyorsanız balkabağından şaşmayın. Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir. Bal kabağının içerdiği bir diğer antioksidan olan zea-xanthin, ultra-viyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardım eder. Bu da ileri yaşlarda oluşabilecek ve körlüğe kadar varabilecek makuler dejenerasyon hastalığının önüne geçer. Şimdi sizlere kışın nemsiz kalan cildiniz için bir balkabağı maskesi önerisi: 2 çay kaşığı püre haline getirilmiş balkabağının içerisine yarım çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı yağsız süt ilave ederkek iyice karıştırın. Karışımı ince bir tabaka halinde yüzüne sürün ancak göz altlarınıza değdirmeyin. Yaklaşık 15 dakika yüzünüzde beklettikten sonra, yüzünüzü ılık suyla yıkayın, narin bir şekilde havlu ile kurulayın ve nemlendirici sürün. Gözeneklerinizin açılacağını göreceksiniz. Türkiye'de ?kabak' denince akla gelen şehir Sakarya'da, lezzetiyle ön plana çıkan balkabağının hasadı başladı. Tarladan toplanarak römorklara yüklenen balkabaklarında bu yılki rekolte memnun ederken, düşen fiyatlar ise üreticilerin yüzünü güldürmedi. Tarlalardan hasadı yapılan balkabakları, römorklara yüklenerek depolara kaldırıldı. Üreticiler, bu yılki rekolteden memnun kalırken, düşen fiyatlar ise yüzleri güldürmedi. Balkabağının tarlalardan sofralara geliş öyküsünü anlatan üreticiler, şehrin yöresel ürünlerinden olan ve lezzetiyle ilgi gören kabak tatlısının tarifinin ipuçlarını verdi. balkabag1 "İyi kabağın sapı kuru, dilimleri düzgün olur" Balkabağı üreticisi Ahmet Koç, iyi balkabağının bayırda yetişmiş, sapının kuru ve dilimlerinin düzgün olması gerektiğini söyledi. Kabağın tarlaya ekiminden hasadına kadar geçen süreyi anlatan Koç, "Kıştan ocaklarını hazır hale getirir, gübrelerini dökeriz. Mart ayının son haftalarında ise ekeriz. Ot kalmasın diye ocakların aralarını gezeriz. Kabakların dolgun olması için tekleme yaparız. Ekim ayının ilk haftasında hasadını yaparız. Kabakları kestikten sonra toprakta kalan kısmını bir hafta güneşte kuruturuz. Sonra satıcıya göndeririz" dedi. Kabak ne kadar sert olursa o kadar lezzetli olur" Kabağın kesildikten sonra günlerce kalmayacağını belirten Balkabağı üreticisi Nahit Koç, "Dilim dilim yapıldıktan sonra birkaç gün içerisinde yenmesi veya pişmesi lazım. Genellikle balkabağının 10 ila 15 kilo arası daha düzgün yetişiyor. Kabağın sertliği de önemli. Ne kadar sert olursa o kadar lezzetli olur" diye konuştu. "Lezzetli kabak tatlısı tarifinin ipuçları" Sakarya'da en çok tüketilen tatlıların başında gelen kabak tatlısının tarifinin ipuçlarını veren Koç, "Kabağı akşamdan soyup dilim dilim bir sıra şeker bir sıra kabak olacak şekilde tencereye döşeyeceksin. Sabah bir bardak su katacaksın. Hafif ateşte kaynatacaksın. Soğuduktan sonra ister kaymakla ister cevizle ye. Tadına doyum olmaz" ifadelerini kullandı. Üretici olarak beklentimiz fazla ama katlanmak zorundayız" Sakarya balkabağının Türkiye'nin en iyi kabağı olduğunu düşündüğünü ifade eden Adapazarı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Koç, "Çok lezzetli olduğu için Sakarya kabağı, özellikle şehrimizde en fazla tüketilen tatlı konumunda. Kabak fiyatları bu sene biraz düşük, bunun sebebi de rekoltenin fazla olması. Biz üretici olarak beklentimiz daha fazla ancak mecburen katlanmak zorundayız. Halimize şükürler olsun" şeklinde konuştu. ka1ka2ka3ka4ka6ka7ka8 Adapazarı Kabak Tatlısı Adapazarı kabak tatlısı, lezzeti ile muhteşem bir lezzet şöleni yaşatan, yapımı ile oldukça kolay ve pratik olan bir tatlı çeşididir. Adapazarına ait meşhur bal kabağı ile yapılan ve o yöreye ait olan bu tatlı herkes tarafından severek yenilen bir tatlı olma özelliğine sahiptir. Evde herkesin kolaylıkla yapacağı bu tatlı oldukça hafif bir kıvama sahip olduğu için herkes gönül rahatlığı ile yiyebilir. İsteğe göre yanına kaymak koyarak servis edilmesi ile daha farklı ve daha lezzetli bir tatlı elde edilebilir. İşte son derece güzel bir tada sahip olan Adapazarı kabak tatlısının yapılışını beraber inceleyelim; Adapazarı kabak tatlısı için gerekli malzemeler; 2 kilo Adapazarı bal kabağı, 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi, Bir miktar Hindistan cevizi, Bir miktar kaymak, Adapazarı kabak tatlısının yapılışı; öncelikle bal kabaklarını soyarak küp küp dilimleyin ve bir tencerenin içine koyun Üzerine toz şekerleri ekleyerek üzeri kapalı bir şekilde yaklaşık olarak bir gün boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakın. Ertesi gün şeker sulanmış olacak ve hemen kısık ateş üzerinde bal kabaklarını kaynamaya bırakın. İyice kaynadıktan sonra bal kabakları yumuşayana başlayınca bir tabağın içine koyarak soğumaya bırakın. Daha sonra dövülmüş ceviz içi ve Hindistan cevizi ile istediğiniz gibi süsleyerek servise hazır bir hale getirin. İsteğinize göre bir miktar kaymağı servis tabağının yanına koyarak tatlınızı daha güzel ve lezzetli bir hale getirebilirsiniz. İşte lezzeti ile size muhteşem bir tat veren, yapımı ile sizi yormayan Adapazarı yöresine ait olan bal kabağı ile yapılan Adapazarı kabak tatlısının yapılışı bu kadardır. Sizde hemen deneyerek sofranızı daha güzel ve damaklara hitap eden bir hale getirebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr