Bilgi Üniversitesi kurucusu ve eğitim uzmanı Latif Mutlu, İÜ Fen Fakültesi'nde düzenlenen 'Türk Fizik Derneği 27. Uluslararası Fizik Kongresi'nin 'Uygulamalı Fizik' dalındaki panelinde 'Termodinamiğin Yükselişi ve Yıkılışı' başlıklı bir sunum gerçekleştirirken boğazlardaki güçlü akıntıya dikkat çekmiş ve bu akıntıdan elektrik elde edilebileceğini söylemişti.
İstanbul Boğazından günde 713 milyon metreküp su akıyor. Karadeniz suyu, Marmara ve oradan da Çanakkale Boğazı'nı geçerek Akdeniz'e akıyor. Türkiye'nin boğazlarından günde 1 milyar 50 milyon metreküp su akıyor. Bunların akış hızı da önemli oranda yüksek. Bu miktar hemen hemen Cebelitarık Boğazı'ndan geçen su miktarına eşit durumda. Bu verilere bakarak, İstanbul boğazlarından 5 bin megawatt elektrik üretilebileceği öngörülmektedir.
Siemens Türkiye , ölçüm yaptıklarını ve İstanbul Boğazı'nın altına çok rahatlıkla 5 bin MW gücünde elektrik üretecek bir santral kurulabileceğini söyledi. 5 bin MW'nin ne anlama geldiğini daha iyi anlayabilmek için bir kaç örnek vermek sanırım iyi olur. Türkiye'nin enerjide kurulu gücü daha 3 yıl öncesine kadar 40 bin MW civarındaydı. Yani İstanbul Boğazı'nda Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 12.5'ini tek başına üretebilecek bir potansiyel var.
MALİYETİ YÜKSEK Mİ?
Peki Boğaz'ın altına böyle bir santral kurmak maliyetli mi? , bu santralin maliyetinin bir rüzgar yatırımından daha fazla olmayacağını söylendi. "Son rakamlara göre rüzgarda 1 MW'lık elektrik üretimi için kurulacak türbinin maliyeti 800 bin euro'lar seviyesinde. Boğaz'ın altına da 5 bin MW'lık santrali 4 milyar euroluk bir yatırımla, yani rüzgarla eşdeğer bir maliyete kurabiliriz. Siemens olarak bunu yapabiliriz" dedi.
HAYDAR BAŞ' BEDAVA ELEKTRİK PROJESİNİ İSTANBULLULAR İÇİN VADETMİŞTİ
Peki' BTP lideri Prof. Dr. Haydar Baş nedemişti, "Boğaz'daki akıntıdan elektrik üreteceğiz ve İstanbul'da yaşayan 15 milyon kişinin bütün elektrik ihtiyacını bu yolla karşılayacağız." dedi. Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, partisinin enerji uzmanlarıyla birlikte İstanbul Boğazı'nda incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında açıklama yapan Haydar Baş enerji politikalarıyla ilgili son derece dikkat çekici bir projeden bahsetti.
"BOĞAZ'DAKİ AKINTI ENERJİSİ İSTANBUL'U AYDINLATACAK."
Prof. Dr. Haydar Baş, "Boğaz'daki akıntıdan elektrik üreteceğiz ve İstanbul'u bu yolla aydınlatacağız" dedi.
Prof. Baş şunları söyledi: "Bakınız Boğaz'da şu anda ciddi bir akıntı var. Bu akıntı aynı rüzgar gibidir. Rüzgar gülleri nasıl enerji üretiyorsa Boğaz'daki akıntıdan da benzer yollarla enerji üreteceğiz. Maksadımız burada üreteceğimiz enerji ile birlikte İstanbul'da yaşayan 15 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılamaktır. Bunun hesabını teknik adamlarımız yaptı. Allah nasip eder iktidar olursak bunu uygulayarak ispat edeceğiz."
BOĞAZ'DA AKINTI ENERJİSİ NASIL ÜRETİLECEK?
İşin uzmanı, Bağımsız Türkiye Partisi lideri ile incelemelerde bulunan İGDAŞ eski Genel Müdürü ve BTP Genel Başkan Yardımcısı Fuat Şengül ise akıntıdan elektriğin nasıl sağlanacağının teknik detaylarını anlattı:
"Boğazda 3 metre / saniyelik akıntı ölçüldü. Rüzgar gülüne benzer pervaneler deniz tabanına ya da akıntının etkisine göre gerekli yüksekliklere kurulacak. Boğazda zaten 80 metre derinlik var. Gemilerin maksimum derinliği 30 metre. 30 metreyi elediğimizde 50 metre derinlikte kullanım alanı var. Dolayısıyla gemileri ya da gemi trafiğini etkilemeden sistem kurulabilir.''