Karasu'da, geleneksel hale gelen, Dünyada tek olarak düzenlenen Mersin Balığı Festivali, ilk olarak Karasu Belediyesi Meclis Salonunda Mersin Balığının korunması ve yaşatılması ile ilgili sempozyum ile başladı. Sempozyumun ardından Sakarya Nehri Tuzla mevkiinde Mersin Balıklarının su ile buluşturulması ile devam etti. Bu yıl 32.si yapılan festivalde her sene olduğu gibi Mersin Balıkları Sakarya nehrine bırakılarak nesli tükenmekte olan bu canlılar için önemli bir adım atıldı.
'Uluslararası Festival'
32. Mersin Balığı Festivalini düzenlediklerini belirten Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu; 'Mersin Balığı adı altında dünyada bir tek ilçemizde yapılan festival, her gecen yıl yoğun ilgi ile karşılık buluyor. Karasu Belediyesi olarak bu yıl festivalimizin 32.sini düzenliyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu festivalimizi Uluslararası platforma taşımayı hedefliyoruz' dedi.
Açıklamalarına devam eden İspiroğlu; 'Günümüzde, çeşitli Üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri Mersin Balıklarını yetiştirme ve tekrar doğal yaşamlarına kavuşturma çalışmaları yapılmaktadır. Bu konuda ilçemize büyük destekte bulunan ve çalışmalarını takdir ile karşıladığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanı Ramazan Çelebi'ye, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Meriç Albay'a, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Profesörü Doktor Devrim Memiş'e, Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Erdemir'e ve Karasu Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Şakir Şen'e sonsuz saygılarımı sunuyor ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum' dedi.
Mersin Balığının genel özelliklerinden bahseden İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Profesörü Doktor Devrim Memiş; 'Mersin balıkları; dere ağızlarında ve tatlı sularda yaşasalar da Karadeniz'de olduğu gibi derin ve tuzlu sularda da hayatlarını sürdürebilmektedirler. Yaşantılarının büyük bir kısmını açık denizlerde geçiren Mersin Balığı yumurtlama dönemlerinde ise tatlı sulara geri dönmektedirler. Genellikle bu dönemde yanlış avlanmalar sonucunda mersin balıklarının nesilleri tükenme noktasına gelmiştir. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda geçmiş yıllarda Mersin Balığı ilçemiz Karasu'da havyarları için avlanan bir balık türü ve bir geçim kaynağıdır. Fakat günümüzde ise bu canlının nesli tükenme noktasına geldiği için koruma altına alınmış ve avlanmaları yasaklanmıştır. Şunu net olarak söyleyebilirim ki; Bu festivalin düzenlenmesi, Karasu Belediyesinin çevresine ve tüm canlılara ne kadar hassas davrandığının bir kanıtıdır. Böylesine anlamlı bir festivali düzenleyen Karasu Belediyesine ve Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu'na teşekkürlerimi sunuyorum' dedi.