YENİ MESAJ / ANKARA
AKP Hükümeti'nin ithalatına izin verdiği ?kırmızı et'te tartışmalar sürüyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre et üretimi 2015 yılında 140 bin 990 ton artarak, 1 milyon 8 bin 272 tondan 1 milyon 149 bin 262 tona çıktı. Üretim 2011 yılında 776 bin 915 bin ton, 2012 yılında 915 bin 845 ton, 2013 yılında 996 bin 125 ton, 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 tondu.
Kurban Bayramı'nın 2014'de dördüncü (Ekim, Kasım ve Aralık ayları), 2015'de üçüncü çeyreğe (Temmuz, Ağustos ve Eylül) rastlaması nedeniyle kırmızı et üretimi, 2015 son çeyrekte yüzde 21.9 azaldı. Üretim 2015'in son 3 ayında 402 bin 335 tondan 296 bin 754 tona geriledi. Bu durum piyasada et fiyatlarının sıçramasına yol açtı. Yüksek fiyatlar, et ithalatını gündeme getirdi. TZOB verilerine göre 2015 yılında keçi eti üretimi yüzde 27, sığır eti üretimi yüzde 15.1, koyun eti üretimi yüzde 1.05 arttı. Manda eti üretimi ise yüzde 38 geriledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretiminde artış olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: 'Üretimi ithalata boğdurmayalım. TZOB olarak et ithalatına karşıyız. Et ithalatının gündemden çıkarılması gerekir. İthalat söylemi bile üreticimizi tedirgin ediyor. Üreticimiz geleceğe güvenle bakarsa, et üretimindeki hızlı artış sürer, ülkemizin et ihtiyacı fazlasıyla karşılanır. 2010 yılından sonra 3.7 milyar döviz ödeyerek yaptığımız ithalat çözüm olmadı. Yem ve besi materyali maliyeti düşürülmeli. Üreticiye yansımayan yem ve gübredeki KDV indirimi tutarı, üreticiye doğrudan verilmeli. Maliyetler düşerse et fiyatı da düşer. Besi materyali temininde sıkıntı çekilmemesinin yolu süt fiyatlarında istikrardan geçer. Düşük fiyatları nedeniyle kasaba gidecek her damızlık süt hayvanı, besi materyali kaynağını da yok eder.'