Türkiye'nin toplam bakliyat üretimi (kuru fasulye, mercimek, nohut, barbunya, börülce, mercimek) 2015 yılında 1 milyon 66 bin ton olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl nohut üretimi yüzde 460 bin ton, kırmızı mercimek üretimi 340 bin ton, kuru fasulye üretimi 235 bin ton, bezelye üretimi 3 bin 125 ton, yeşil mercimek üretimi 20 bin ton olarak gerçekleşti. İller itibarıyla bakıldığında nohut üretiminde ilk sırayı 34 bin 918 tonla Antalya aldı. Kuru fasulyede Konya, yüzde 31.01 payla açık farkla ilk sıradaki yerini korudu. Kırmızı mercimekte Şanlıurfa üretiminin yüzde 38.16'sını tek başına gerçekleştirdi. Bu ilimizi Diyarbakır ve Mardin izledi. Kırmızı mercimek üretiminin yüzde 966'sı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirildi. Yeşil mercimekte ise ilk sırayı yüzde 21.14 payla Çorum kaptı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1.1 milyon ton dolaylarında seyreden üretime rağmen, baklagillerde ihtiyacın karşılanamadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 'Son 5 yılda 1.1 milyar dolar ihracat, 1.3 milyar dolar ithalat yapılan baklagillerde üretim süratle artırılmalıdır. Türkiye son 5 yılda
1 milyon 122 bin 544 ton kırmızı mercimek, 177 bin 260 ton nohut, 167 bin 132 ton kuru fasulye, 129 bin 687 ton yeşil mercimek ithalatı yaptı. Değer olarak, ithalat kırmızı mercimekte 742 milyon 72 bin dolara, kuru fasulyede 227 milyon 286 bin dolara, nohutta 212 milyon 698 bin dolara, yeşil mercimekte 107 milyon 385 bin dolara ulaştı.'
Üretim masraflarının artması ve verim düşüklüğünün ürün maliyetlerini artırdığını, bunun da üreticilerin dünya fiyatları karşısında rekabet gücünü olumsuz etkilediğini bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi: 'Baklagillerde sertifikalı tohumluk kullanımı yetersizdir. Genel olarak üreticilerimiz ekim için kendi üretimlerinden ayırdıkları tohumları kullanmaktadır. Üretim artışı için hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli sertifikalı çeşitler geliştirilmeli, sertifikalı tohumluk kullanımı artırılmalıdır."