HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 02 MAYIS 2025, CUMA

ÜRETİCİDEN MARKETE YÜZDE 300 FİYAT FARKI

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üreticiden markete gelinceye kadar ürün fiyatlarının katlanmaya devam ettiğini açıkladı
01.07.2019 00:00
ÜRETİCİDEN MARKETE YÜZDE 300 FİYAT FARKI
ÜRETİCİDEN MARKETE YÜZDE 300 FİYAT FARKI


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayında market ve üreticide yaşanan fiyat değişimleri konusunda açıklamada bulundu. Bayraktar, Haziran ayında markette ve üreticide fiyatı en fazla artan ürünün sivri biber, fiyatı en fazla düşen ürünün ise karpuz olduğunu belirtti. Haziran ayında market fiyatlarında kuru fasulye, Antep fıstığı, zeytinyağı ve toz şeker fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 60.88 ile karpuzda meydana geldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 44.71 ile şeftali, yüzde 33.98 ile çilek, yüzde 31.04 ile kiraz, yüzde 18.25 ile patates, yüzde 15.35 ile domates, yüzde 13.89 ile yumurta, yüzde 12.86 ile yeşil fasulye, yüzde 12.20 ile maydanoz, yüzde11.95 ile marul, yüzde 11 ile kuru soğan, yüzde 10.97 ile kuru üzüm izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 32.51 ile sivri biberde yaşandı. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 24.22 ile elma, yüzde 20.46 ile limon, yüzde17.50 ile kabak, yüzde 17.05 ile fındık takip etti."
 
Üreticide en fazla sivri biberin fiyatı arttı
 
Haziran ayında üreticide ise yüzde 84.47 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürünün karpuz olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 42.34 ile domates, yüzde 40 ile şeftali, yüzde 39.53 le patlıcan, yüzde 30.43 ile kiraz, yüzde 24.91 ile yumurta, yüzde 23.81 ile çilek, yüzde 20 ile havuç, yüzde 12.28 ile kuru soğan izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 40.83 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 39.81 ile kırmızı mercimek, yüzde 34.78 ile kabak, yüzde 23.75 ile limon, yüzde 21.15 ile salatalık takip etti." 
 
Üreticiden markete fiyatlar 4-5 kat artıyor
 
Haziran ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla salatalıkta yaşandığına dikkati çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, salatalığın 4.9, domates ve karpuzun 4.8, kuru kayısının 4.5, patlıcanın 4.3, kuru incirin 4.1 kat fazlaya tüketiciye satıldığını vurguladı. Bayraktar, "üreticiden markete fiyat salatalıkta 53 kuruştan 2 lira 59 kuruşa, domateste 64 kuruştan 3 lira 10 kuruşa, karpuzda 32 kuruştan 1 lira 53 kuruşa, kuru kayısıda 9 liradan 40 lira 5 kuruşa, patlıcanda 98 kuruştan 4 lira 15 kuruşa, kuru incirde 15 liradan 62 lira 8 kuruşa çıkmaktadır" dedi. 
 
 

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)sakaryamedyasi.com.tr
Tüm hakları Sakarya Medyası adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr